Som Dagens Opinion tidigare har skrivit om vill Lotta Gröning skapa Bergslagsakademin, en tankesmedja som ska ta uti med de sociala och ekonomiska problem som följer i spåren av arbetslösheten efter brukssamhällets förändring. Om tankesmedjan blir av kommer den enligt Lotta Gröning bli sitt första i sitt slag i Sverige, aldrig förr har en opolitisk tankesmedja som består av både kommunpolitiker och näringslivet startats.
 
Varför vill du starta Bergslagsakademin?
– Jag är ju själv från Bergslagen, men har bott borta i många herrans år. När jag kom tillbaka på besök var det som att kliva in i ett museum, säger Lotta Gröning. 
 
När hon läste en intervju med landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c) förstärktes tankarna på att göra något åt situationen. 
– I intervjun pekade Eskil Erlandsson ut Bergslagen som ett av de Sveriges tuffaste områden att bo i. Då kom jag på idén med en fristående tankesmedja där både politiker och näringslivet tillsammans kan vara med och testa idéer för att se vad man kan göra för att vända bilden av Bergslagen och se hur vi kan få igång en debatt om förändringar. 
 
Vad är Bergslagens största problem?
– Det är gamla bruksorter med hög arbetslöshet och utflyttning. Förr gick jobbet på bruket i arv, numera gäller det också arbetslösheten. Det finns vissa kommuner som går mot strömmen, men när allt färre vill bo kvar minskar också skatteintäkterna.
 
Vilka är involverade i projektet?
– Det finns ett stort intresse. Jag har pratat med en massa kommunalråd och företagare som säger att tankesmedjan verkligen behövs och som gillar att det inte är en byråkratisk organisation. De kommunalråd som jag jobbar med är från Fagersta, Smedjebacken, Skinnskatteberg, Avesta och Norberg. 
 
Bortsett från kommunalråd och möjligen en välkommen Eskil Erlandsson kommer flera representanter för näringslivet att medverka under seminariet 12 oktober. Företagarnas ordförande Jens Spendrup kommer att vara en av talarna och investeringsföretaget Nordstjernan med Ax:son Johnsons stiftelser i ryggen kommer att bidra med tekniska och praktiska förutsättningar.
– Jag tror att det finns ett stort intresse för Bergslagen. Det finns stora världsomfattande företag och duktiga entreprenörer här. Fokus får inte bara ligga på många sverigedemokrater och sociala problem som arbetslöshet. Nu är det dags att ta tag i situationen.
 
Oscar Örum