LO skickar en skarp signal till socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (s) som i Dagens Nyheter tycker att ”vi behöver göra något åt arbetsrätten”.

Stefan Löfvens uttalande har väckt stor uppmärksamhet och uppfattas som en invit till Centpartiet om att fortsätta förhandlingarna om en S-ledd regering med stöd av Liberalerna och Centerpartiet.

Det var just arbetsrätten som C-ledaren Annie Lööf angav som den största anledningen till att samarbetsfunderingarna sprack och inte minst eftersom LO skulle få ”veto” om förändringar i arbetsrätten.

Men LO markerar hårt mot Stefan Löfvens invit och skriver bland annat på Facebook:

”Om politiker tänker lagstifta om lönesänkningar och försämring av våra medlemmars trygghet på jobbet kommer LO inte tveka att ta strid. Vi kompromissar gärna för att bygga Sverige starkare. Men vi kompromissar aldrig om tryggheten för vanligt folk. Om valet står mellan försämrad arbetsrätt och sänkta löner eller ett extraval är vårt besked tydligt: vi är redo att mobilisera vår fackliga valorganisation igen.”

LO-förbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm skriver i ett pressmeddelande:

”Socialdemokraterna har inte fått något mandat att förhandla bort vår arbetsrätt och man kommer inte att få det heller. Löntagarnas rättigheter och trygghet är inte till salu vid förhandlingarna med ett nyliberalt och löntagarfientligt Centerparti”.