Nu får centertopparna Annie Lööf och Martin Ådahl huka sig i sina närodlade domäner. I sin nya kampanj är det främst Centerpartiet men även Liberalerna som ska fås att tänka om.

Det senaste året har LO avvikit en del från gängse kampanjmanér. Den fackliga centralorganisationen har bland annat varit ute med medlemsvärvningskampanjer. Nu kommer ytterligare ett sällsynt grepp när Centerpartiet och Liberalerna ska förmås att tänka om när det gäller 365-dagars regeln som gäller i sjukförsäkringssystemet. Regeringen vill ta bort regeln men samarbetspartierna C och L vill göra andra “budgetprioriteringar”, som LO ser det.

– Vi ser att vi behöver ta ett ordentligt grepp kring 365-dagars regeln, säger LOs kommunikationschef Åsa Märs.

Hon lägger till:

– Vi vet att regeringsunderlaget ser ut som det gör. Så vi bestämde oss för att påverka Centerpartiet och Liberalerna. Frågan behöver komma upp i budgetförhandlingarna. Regeln gynnar inte våra medlemmar. De kan inte sitta hemma och jobba under pandemin och drabbas hårt.

Ett steg i kampanjen är redan påbörjat. Det handlar om en namninsamling där 7 000 mejladresser har samlats in hittills.

– Målet är att få in 25 000.

Tanken är att de insamlade namnen ska lämnas över till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.
LO har anlitat byrån Great Beyond som har tagit fram en kampanj för namninsamlingen.

Hur ska ni övertyga L och C?
 – Det kommer att krävas en del annonsering. Vi har ju redan 7 000 som har engagerat sig. Vi kommer att använda oss av medlemsförbunden. Vi vet att många av de förtroendevalda är engagerade i frågan.

LO ska även påverka i socialutskottet.

– Vi har även lokala föreningar som kan göra ett arbete med lokalpolitiker.