LO gör analysen att gapet mellan personer med gångbara ”kunskaper och färdigheter” och de utan, behöver bryggas. LOs skriver i sitt förslag att ”arbetsmarknadens parter inte kan tillåta att en växande grupp ställs utanför arbetsmarknaden. Det behövs nya enklare vägar till jobb som ger varaktig etablering på arbetsmarknaden.”
 
LO efterlyser ett samarbete mellan parterna och staten och föreslår ”Utbildningsjobb” som som ett sätt att underlätta för vuxna med ”bristfälliga kunskaper och färdigheter” att komma in på arbetsmarknaden. Målgruppen är arbetslösa i åldern 25-45 år och tanken är att de ska får ett reguljärt arbete men får samtidigt får en ”rejäl” utbildning utanför arbetsplatsen.
LO ställer fyra krav på staten, läs den rödgröna regeringen:
 
* Obligatorisk grundskola för nyanlända under 40 år.
* Parterna ska ”få ett större inflytande över utformning och användande av subventionerna inom arbetsmarknadspolitiken” används för etablering.
* Bred palett av reguljär utbildning
* Nytt ”generöst studiemedel” kopplat till Utbildningsjobb.
 
Arbetsgivarna ska lockas genom på lönekostnader ska kunna ”avvika från befintliga avtal”. Detta måste dock inte innebära lägre löner. LO skriver: ”Ändrade lönekostnader kan ske på olika sätt. Ett sätt är den faktiska lönen, ett annat sätt är andra villkor för anställningen och ett tredje sätt är offentliga subventioner eller sänkta skatter. En kombination av olika metoder är också möjlig.”
 
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) kommenterade LOs förslag på en presskonferens:
 
– Jag tycker att det är intressant med en öppning och hoppas den ska leda till att LO och Svenskt Näringsliv ska sätta sig. Då kommer regeringen självklart att vara en part i den överenskommelsen.
 
Ylva Johansson sa vidare:
 
– Jag välkomnar inställningen att LO är berett att se att det här är en exceptionell situation och man är beredd att frångå sina normala kollektivavtal.