För första gången i mannaminne får en ledare för Vänsterpartiet delta i styrelsemöte på LO.

På måndag ska Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att delta i LOs styrelsemöte. Det är första gången en V–ledare deltar i LOs styrelsemöte under LOs nuvarande ledning, kanske den första gången någonsin.

– Vi har bjudit in Jonas Sjöstedt så får vi se om det kan ge något. Vi är angelägna om att idédebatten inte ska hamna för vad jag kallar geggamojan i mitten, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Han utvecklar:

– Vi vill vidga debatten. Vi har inget emot idédebatt i mitten och högerkanten, men om allt flyttas dit, flyttas också politiken till vår bortaplan. Så jag vill vidga vänsterut med pensionsfrågan, hur vi ska göra med vår välfärd, och hur vi ska få vanliga människor att vara med på uppgången när vi ska sänka skatter så att vi inte bara sänker för höginkomsttagare.

Vill du pressa Stefan Löfven (s)?
– Ja, jag är angelägen att socialdemokratin inte gifter sig med ett 73-punktersprogram. Kan vi bidra till att få debatten att hamna mer på Vänstersidan är det väldigt bra för Socialdemokraterna också.

Kommer Reformisterna som ett litet brev på posten då?
– Det gjorde de faktiskt. Och jag visste inte om det heller. Jag hade inte hört talas om det förrän det kom. Jag tyckte det var uppfriskande. Sedan ställer jag inte upp på allt de säger. Långt därifrån. Många förslag de lägger är väldigt dåliga. Jag tycker till exempel att det är feltänkt att lagstifta om 35 timmars arbetsvecka. Det gör vi bättre i avtal. Och idag ser löntagarna väldigt olika på arbetstidsersättning, några vill ha längre tid (ledig) när man har barn, några vill gå några år före i pension, några vill ha varje fredag eftermiddag. Det är inget lagstiftning löser.