Även Liberalerna kan, liksom Allians-kollegan Centerpartiet, tänka sig att stötta en regering ledd av Socialdemokraterna. Men då kräver partiet en rejäl högersväng av Socialdemokrater och bindande överenskommelser om att införa liberal politik.

Det berättar Liberalernas partiledare Jan Björklund på en presskonferens.

– Om Socialdemokraterna är beredda att göra en rejäl högersväng är Liberalernas beredda att möta den. Liberalerna kommer inte att ingå i en S-regering, en vi är beredda att släppa fram dem och ingå budgetsamarbete för år 2019, säger Jan Björklund och lägger till:

– Socialdemokraterna har pläderat för att bryta upp blockpolitiken, det fanns en möjlighet även för 24 år sedan, då sa LO nej. Nu prövas det igen. Nu får vi se om Socialdemokraterna är redo att ompröva sin politik, eller om de bara vill att borgerliga partier ska stötta S-politik in blanco?

Jan Björklund berättade också att partiet är splittrat i frågan att stötta S, men att majoriteten för linjen var betryggande, 18-7 i partistyrelsen och 13-6 i riksdagsgruppen.

I morgon ska Jan Björklund lämna över en kravlista till Stefan Löfven.

Dock tog han upp några krav på pressträffen.

– För det första ska värnskatten avskaffas i närtid  och med bindande avtal, det ska inte läggas in i en utredning.

Jan Björklund vill även ha en avreglerad bostadsmarknad med fri hyressättning på nyproducerade bostäder och enklare jobb med startlöner, där överenskommelsen mellan parterna är ”otillräcklig”. Dessutom ska Rut utvecklas och inte avskaffas och arbetsmarknadsreglerna moderniseras.

Jan Björklund vill också lägga 2 procent av bnp på försvaret.

Om Liberalerna kommer vidare och det blir dags för en statsministeromröstning, kan inte Liberalerna trycka på gul knapp förrän partirådet har gett sitt godkännande.

–  Vi är beredda att bjuda till. Men vi måste var överens om vilka reformer vi ska genomföra. Det kommer att krävas stora omprövningar hos Socialdemokraterna. Nu får vi se vad allt snack om blocköverskridande är värt.

 

 

mer info kommer