"Det var en debattartikel i Aftonbladet från Metta Fjelkner (ordförande för Lärarnas Riksförbund) som tvingade Annie Lööf för att byta ståndpunkt", säger Zoran Alagic, presschef på Lärarmas Riksförbund.
 
Månggifte, plattskatt och slopad arvskatt var inte enda omdebatterade idéerna i det så hårt kritiserade centerns idéprogram. Programmet föreslår också att skolplikten ska avskaffas och ersättas av läroplikten.
 
Ett förslag som fick Lärarnas Riksförbund att rasa. Medan partiledningen tog avstånd från månggifte och fri invandring tog Annie Lööf inte avstånd från att slopa skolplikten.
 
Metta Fjelkner gick till hård attack mot Annie Lööf på Aftonbladets debattsida igår.
 
"Jag reagerar kraftigt på att Annie Lööf vill fortsätta resonera kring slopad skolplikt. Jag tycker inte att något parti ska diskutera i de termerna. Jag hoppas att centerpolitikerna ute i landet är klokare än så", skrev hon.
 
"I förslaget till idéprogram står att dagens skolplikt bör förändras till en läroplikt, med vilket menas att föräldrarna ska ha en plikt att se till att barnen får en fullgod utbildning" skriver Metta Fjelkners.
 
I en intervju i SvD idag tog Annie Lööf till sist även avstånd från förslaget om att slippa skolplikt.
 
‑ Det är en fråga om lyckad lobbying, säger Zoran Alagic på Lärarnas Riksförbund.

Tonchi Percan