– Vare sig kommunerna, de fristående skolorna eller staten har skött skolorna bra och utredningen är tydlig med att det är statens fel. Staten har inte säkrat genomförandet och nu måste staten ta sitt ansvar. Men det kan man göra utan en jätteomorganisering och att byta huvudman, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
Det är Leif Lewins utredning, som i dag överlämnas till utbildningsminister Jan Björklund (fp), som Eva-Lis Sirén kommenterar. I utredningen slår man fast att kommunaliseringen av skolan misslyckats.
Redan innan utredningen presenterades förutsåg Lärarförbundet att debatten om att förstatliga skolan skulle få ny fart. En undersökning som Sveriges andra lärarfack, Lärarnas Riksförbund, låtit göra visar dessutom att 79 procent av lärarna vill att skolan blir statlig.
Lärarförbundet ger dock inte mycket för den undersökningen.
– Som man frågar får man svar. Men eftersom vi organiserar 75 procent av lärarna vet vi att det inte är det som ligger först, säger Eva-Lis Sirén och hänvisar till deras egen stora medlemsundersökning som genomförs regelbundet.
– Och där finns det ingen tvekan om vad medlemmarna i landets största lärarfack tycker. Det som tas upp allra först är mer tid för eleverna och i det ligger arbetsbelastningen, mindre grupper och klasser, högre löner och möjligheter att sätta in särskilt stöd. Det ligger absolut i topp och längre ner kommer ord som förstatliga, fortsätter hon.
Eva-Lis Sirén konstaterar också att det inte finns något större politiskt stöd för att förstatliga skolan och säger att Lärarnas Riksförbund ”har en skyldighet att svara på hur det ska gå till”.
– Man får ändå säga att vi inte har Sifokrati, utan demokrati. Det finns ingen majoritet för det här. Man har stöd av Sverigedemokraterna, Folkpartiet och Vänsterpartiet. Men de stora partierna, Moderaterna, Socialdemokraterna och flertalet andra partier, anser inte att det är aktuellt.
Ett förstatligande skulle bara ta upp tid och resurser, anser Lärarförbundet, och skulle höja varken yrkets status eller lönerna.
– Vi har sett för många slarvigt genomförda statliga reformer och behöver bara se på den senaste legitimationsreformen som krävde ett lapptäcke av ändringar för att bli hyfsad bra. Den är ändå inte fullt fungerande. Talar vi om förstatligande, som Lärarnas Riksförbund driver, då pratar vi om något som får legitimationsreformen att se ut som en enkel söndagspromenad. Det är en jättereform med stor osäkerhet, säger hon.
– Vi kan inte begrava den här frågan i jätteutredningar om gigantiska omorganisationer, utan det handlar om åtgärder som måste fram nu, avslutar Eva-Lis Sirén.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...