En undersökning från Inizio, som visade ett starkt stöd för Nyamko Sabuni och kan ha varit avgörande för hennes seger mot Erik Ullenhag, har diskuterats på sociala medier, då den är privat finansierad. Nu träder en av köparna fram.

En av personerna som var med och betalade för undersökningen är Liberalernas förra ekonomisk-politiska talesperson Carl B Hamilton.

– Det var jag och några andra privatpersoner, som inte vill bli uppringda av journalister, säger Carl Hamilton.

Han har öppet stöttat Nyamko Sabuni, bland annat genom ett debattinlägg på SVT Opinion.

– För mig är argumentet 3,7 procent. Då kan man ju inte dilla om hennes liberalism. Den stora frågan är ju om partiet finns kvar alls.  Det är mitt huvudargument.

Tanken med undersökningen, var att utforska hur Januariöverenskommelsen med regeringen relaterade till stödet för partiledarkandidaterna.

– Eftersom två tredjedelar av liberalernas väljare ställde sig bakom avtalet, skulle en majoritet stötta Erik Ullenhag. Men vår undersökning visade tvärtom att många var besvikna på avtalet och att Nyamko Sabuni hade ett mycket starkare stöd än någon hade trott. Sedan dess har Nyamko behållit försprånget. Missnöjet med centreringen kring Mälardalen har ökat och vi har inte ett mandat norr om Uppsala. Och vi som brukade ha Västerbotten som bastion.

Med facit, eller snarare kanske Inizio-undersökningen i hand, antyder Carl B Hamilton att Erik Ullenhag inte borde ha övertalats att ställa upp.

– Han satt i Amman och många förespeglade att det skulle bli en promenadseger. Det är ansvarslöst.

På sociala medier, liknande Facebook, har diskuterats lämpligheten i att privatpersoner finansierar undersökningar som gynnar politiska kandidater.

– Vi ville göra en undersökning som bröt med den gängse bilden. Men den fick inte så stor uppmärksamhet. Journalisterna ville inte titta närmare på undersökningen. De använder sina egna undersökningsfirmor.  Men då missade de valsituationen, säger Carl B Hamilton.