Redan i juni 2021 berättade kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld att han skulle kandidera till riksdagen. Han står också i stort sett på valbar plats, plats 13 på Moderaternas lista för Stockholms län. I normalfallet lämnar ett kommunalråd sin post i god tid så att efterträdaren kan kandidera, i det här fallet Johan Elfver.

Men Adam Reuterskiöld har hittills vägrat att avgå. Det har gått så långt att det på årsmötet den 21 mars avgas en viljeyttring om att skulle sluta snarast för att bereda väg för Johan Elfver.

Det spekuleras nu en del i varför han inte vill avgå. Bland annat ska ett byggavtal till ett större bostadsbygge förlängas i närtid.

Moderaternas länsförbunds ordförande Kjell Jansson vill inte ge så många detaljer om varför Adam Reuterskiöld inte vill flytta på sig:

– Det är en process i gång och det är under kontroll.

Kommer Adam Reuterskiöld att sluta?

– Det kommer att ordna sig.

Lidingö, och sedan Ekerö. Varför är det så mycket bråk hos Moderaterna i Stockholm?

– I Lidingö har det varit lite konflikter de senaste åtta åren. Men så mycket är det inte med tanke på att vi har 25 kommuner i distriktet. Och det är normalt att kandidater vill positionera sig inför val, säger Kjell Jansson.

Dagens Opinion har sökt Adam Reuterskiöld