Anders Lindberg, som grundande JKL och idag driver byrån Tilia, tycker att både regeringen och polismyndigheten har brustit i sina processer.

– Utredningen tillsattes av rikspolischefen (Anders Thornberg). Därmed ägde han processen runt utredningen. Sedan kan man möjligtvis tycka att det är fel att utredningen är tillsatt av rikspolischefen och inte justitieministern (Gunnar Strömmer, M).

Med det sagt, anser Anders Lindberg:

–  Om nu rikspolischefen äger processen, då hade det varit naturligt om utredaren hade presenterat rapporten först för rikspolischefen. Det fanns ingen anledning till att höja mediedramaturgin och drevet exponentiellt.

Anders Lindberg tycker att rikspolischefen hade kunnat analysera rapporten och sedan haft ett samtal med länspolischefen och kommit överens om vad som skulle ske. Därefter skulle rikspolischefen ha hört av sig till justitieminister Gunnar Strömmer och gett besked.

–  Först då skulle rikspolischefen kommunicerat sina beslut och utredaren presenterat sin utredning.

Rikspolischef Anders Thorngren har hård press på sig med skenande gängkriminellt våld och Sverigedemokraterna som vid upprepade tillfällen har sagt att de vill ha honom avsatt. Han kan ha känt sig pressad att visa handlingskraft genom att tillsätta utredningen.

 – Hans grundläggande inställning kanske var att göra något och att en utredning då skulle kunna ta lång tid, men regeringen drog honom i örat. Nu fick man en situation som var väldigt upphetsad, man tar det från kolkraft till kärnkraft i intensitet, säger Anders Lindberg, och lägger till:

–  Rikspolischefen borde haft presskonferens när han bestämt och kommunicerat med länspolismästaren ifråga vad som skulle ske med anledning av utredningen. Nu bidrog rikspolischefens kommunikationsstrategi och den egna presskonferensen till att helt i onödan öka mediedramaturgin och pressen på länspolismästaren, säger Anders Lindberg och lägger till:

–  Detta är ett av de sämst kommunicerade personalärendena jag kan påminna mig.

– Man får ett förstärkt intryck av att polisen är en illa fungerande myndighet, säger Niklas Nordström, pa-konsult på Miltton och utvecklar:

–  Var det verkligen nödvändigt att göra utredningen offentlig och kommentera på den publikt när det i grunden är ett personärende? Från början till slut är det taffligt skött.

Niklas Nordström ifrågasätter stödet som Linda Staaf och Mats Löfving har fått från sin arbetsgivare, polisen.

– Även Linda Staaf har ju sagt att hon varit ensam och inte känt arbetsgivaren stöd. Det väcker allvarliga frågor om styrningen och ledningen.

Niklas Nordström funderar även kring förloppet i medierna i går då utredningen presenterades.

– Det var ju en flod av intervjuer och kommentarer och medierapportering. Vad Mats Löfving fått reda på innan vet jag inget om, men bara att lämna honom ensam och utan att ha stöd från arbetsgivaren verkar riktigt konstigt. Det här har fått fruktansvärda konsekvenser.  Det är primärt en fråga om hur myndigheten fungerar.

–  I det här samhället uppstår snabbt snack och spekulationer. Frågan vi får rikta till oss som individer och till samhället, är varför det är så otroligt svårt att skilja på handling, sak och person. En del människor döms ut så snabbt. Och det lämmar dålig eftersmak.

–  Det uppenbara är att alla som håller på med kriskommunikation har haft uppdrag där man tvingats plocka in psykologhjälp för den som är exponerad. Det är ett jättenederlag i en kriskommunikation att inte ha det verktyget i verktygslådan, även om inte alltid klienten går med på det, säger Charlie Stjernberg, kriskommunikationsexpert.

Han lägger till:

– Man kan tycka att det är problematiskt när det handlar om en organisation som är van vid kriser och att identifiera människor som hamnar i livskriser. Det skulle vara anmärkningsvärt om inte polisen har haft det.

Dock tycker Charlie Stjernberg medierna inte ska få skulden för situationen.

–   Nu är många kritiska till medierapporteringen. Det pratas om drev, men det är inget passande uttryck. Det för tankarna till jakt på djur utan förskyllan. När en person har utsatts för kritisk granskning och har konstaterats ha begåtts fel då leder ’drev’ inte rätt. Medierna bär inte huvudansvaret för detta.