Hittills har partiledarna Märta Stenevi (mp), Nooshi Dadgostar (v) och Muharrem Demirok (c)gjort klart att de inte kommer till Nobelprisfesten. Ukrainas utrikesdepartement har fördömt inbjudningarna på sin Facebook-sida och vad som ännu är en svensk toppnyhet kan spridas världen över. Till saken hör att de dessa ambassadörer inte fick komma på festen år 2022.

– Det här är inget svårt att kommentera, det är öppet mål, säger krisexperten Paul Ronge.

Han utvecklar:

–  Det är obegripligt varför de (Nobelstiftelsen) gör så här och de kommer inte att ha en chans. Man kan inte bjuda in odemokratiska stater till en diskussion när bomberna viner över Ukraina. Det fungerar inte. Det räcker med att titta på de företag som skamset har fått retirera efter att ha varit kvar i Ryssland av kommersiella skäl.

Vad ska Nobelstiftelsen göra nu?
– Nu har de gjort bort sig. Det är som att köra fel väg i en korsning. Du får försöka backa dig tillbaka. Det är jobbigt och plågsamt. De får pudla och säga att de inte hade huvudet med sig den här gången. Även om de säkert har rådgivare som säger att ’det där blåser över’.  Men det blir svårt när flera aktörer säger att de inte kan klirra i glas och vara i samma rum som ambassadörerna och när de också vet att de kommer att få kritik för det.

Ska Nobelstiftelsen ta tillbaka inbjudningarna?
–  Något motsvarande hände vid Bokmässan (när den högerextrema tidningen Nya Tider bjöds in). Det är jobbigt att dra tillbaka inbjudningar. Det är som att ställa sig med rumpan bar för svenska folket. Sannolikt skulle jag ge rådet att de får finna sig i det, att de har ställt till det så mycket att de får dra tillbaka inbjudningarna, säger Paul Ronge och lägger till:

– Usch, jag skulle inte vilja vara i deras kläder.

Hampus Knutsson, krisexpert och vd på byrån Wings tycker att ”frågan är dynamit och kan explodera totalt i ansiktet på Nobelstiftelsen”.

– Det är obegripligt, inkonsekvent, det är dålig tajming. Statsminister Ulf Kristersson sa att han reagerade med ’stor förvåning’. Det tycker jag är milt uttryckt, säger Hampus Knutsson, och lägger till:

– Förra årets beslut att inte bjuda in ambassadörerna på grund av deras inblandning i kriget mot Ukraina. Det var klokt, balanserat och det respekterades i breda kretsar. Inget har ändrats sedan dess. Rysslands brutala invasion av Ukraina fortsätter. Jag förstår inte varför de (Nobelstiftelsen) finner det lämpligt att byta fot. Snart måste de byta fot igen. Men då har ju trovärdigheten för kalaset stympats.

Ska Nobelstiftelsen återkalla sin inbjudan till de tre ambassadörerna från Ryssland, Iran och Belarus?
– De kommer att göra det. Det kommer inte att gå annars. De kommer att sitta med de tre ambassadörerna men inga partiledare.

Nobelstiftelsens motivering till att bjuda in de tre ambassadörerna, att de är betjänta av att lyssna på Nobels fredsbudskap, ger inte Hampus Knutsson mycket för.

– Fredsbudskap i alla ära. Men jag är säker på att Rysslands ambassadör inte kommer att lyssna så noga på det som deras spioner lyssnar runt på stan.

Rolf van den Brink