I en debattartikel i DN berättar han om planerna för hans företag Kedtech att bygga en skola och campus i Jeddah för 4 500 barn i Saudiarabien.
"Tillsammans med saudiska partners bygger vi en skola som ska öppna i september nästa år. Vi är övertygade om att en bättre skola för flickor och pojkar i tillväxtländer kan betyda mer för utvecklingen där – och i Sverige – än en aldrig så högljudd retorik i riksdagen", skriver Peje Emilsson tillsammans med Kedtechs vd Odd Eiken.
 
Men Sveriges försämrade relationer med Saudiarabien kan äventyra projektet.
"För Kedtech kan det innebära att några av de tusentals elever som hittills planerat gå i skolor vi skulle driva, i stället kommer att hamna i skolor drivna av konkurrenter från Emiraten, Libanon och Kina. Det är svårt att se det som en seger för mänskliga rättigheter".
Margot Wallströms sätt att hantera Saudiarabien sågas: "uppförsbacken blir inte precis lättare med den nya svenska utrikespolitiken, där hög moral gjorts liktydigt med högljutt moraliserande" och vidare "du bygger inte en relation genom att börja med att läxa upp motparten för att den inte är som du själv" och ytterligare: " det är en fundamental skillnad mellan att stå för sin egen moral och moraliserande uppläxning av andra. Det gäller i umgänget mellan människor och det gäller i handel och affärer".
Peje Emilsson uttrycker också besvikelse på regeringens stöd för exporten av svensk skola till utlandet.
"Våra konkurrenter kommer från Mellan­östern, Indien, Kina och anglosaxiska länder. Ofta har de starkt politiskt och finansiellt stöd av sina regeringar, medan vi dras med demagogiskt kampanjande mot friskolor och ”vinstdrivande välfärdsföretag” där Vänsterpartiet och Miljöpartiet tävlar om att lägga krokben för privata svenska företag".