Kreabs grundare Peje Emilsson förbereder som bäst byrån 50-årskalas som ska hållas 13.30 idag.

– Det är den enda tidpunkten vi kan samla ihop alla från Santiago till Tokyo. Vi ska ha en digital övning under en timme, säger Peje Emilsson, som idag äger 90 procent av byrån och är dess styrelseordförande.

Den ”digitala övningen” ska ledas av författaren Johan Norberg. Alla medarbetare ska samlas runt skärmarna världen över, samt några tidigare trotjänare.

– Vi kommer att diskutera vad som har hänt under de här 50 åren och hur nästa 50 år ser ut. Just nu har vi pandemin som kommer att öka och finnas kvar länge, men i grund och botten fortsätter globaliseringen och utbudet mellan länder och det blir ännu viktigare för kommunikatörer med lokal förankring och globala kunskaper.

Hur känns det?
 – Det känns jätteskönt. Man tänker 50 år är en hyfsat lång tid. Det jag tänker mest på är de stora utmaningarna och möjligheterna som finns. Jag kommer inte att vara med 50 år till, men det kommer att bli en mycket spännande tid.

Det kan ju se lite dystert ut med pandemin och klimathotet?
– Pandemier har kommit och gått och det kommer att ta ett par år innan vi är tillbaka, men tänk hur snabbt man har fått fram vaccin. Det finns positiva signaler i allt det beklagliga på miljösidan. Där händer otroligt mycket med snabbomvandlingen till elbilar. Jag tog hem den första Volkswagen-elbilen för 5-6 år sedan. Det var udda då. Men självklart nu.

Hur många rätt hade du haft i de sakerna du trodde skulle hända för 50 år sedan, nu när vi har facit?
 – Tendensen var rätt. 1970 trodde jag att världen i grunden skulle bli bättre. Men jag missade hur otroligt mycket bättre den skulle bli, med enormt minskad andel som lever i absolut fattigdom och hur otroligt mycket medellivslängden har gått upp och hur mycket levnadsstandarden har förbättrats. Jag växte upp på 70-talet då det var mycket pessimism och negativism. Men jag är inte orolig. Människor kan förbättra sina villkor och hantera de problem som finns.