Enligt rapporten fortsätter konjunkturen i Stockholms län att stärkas något under det tredje kvartalet 2012, men växer långsammare än tidigare kvartal.
 
Avmattningen märks av i handelskammarens konjunkturindikator, som sänks från 7 till 3, vilket är att jämföra med genomsnittet sedan år 2000 på 13.
 
– Det beror främst på den ekonomiska oron i utlandet. Vi kan nämna USA och inbromsningen i Kina, men det är framförallt på grund av oron i övriga Europa, som ändå är den större delen av vår exportgård, förklarar Johan Treschow, ekonomisk analytiker på Stockholms handelskammare.
 
Förutom kriserna i Italien, Spanien och Portugal säger Johan Treschow att det nu finns tecken på att även Tyskland bromsar in.
 
– För ett litet och öppet land som Sverige och även Stockholm får detta direkta konsekvenser.
 
Medan livsmedelshandel och sällanköpsvaruhandeln växer snabbast i länet minskar andra branscher tydligt, exempelvis it-branschen.
 
Där går man från kraftig tillväxt till nedgång, under bara ett kvartal. Konfidensindikator minskar från 31 till -20, vilket enligt Stockholms handelskammare är den lägsta noteringen sedan 2002.
 
Rapporten konstaterar att efterfrågan på it-tjänster nu minskar för första gången på över tre år. Även antalet anställda har minskat.
 
Johan Treschow beskriver läget som allvarligt.
 
– It-branschen klarade sig relativt bra strax efter finanskrisen 2008. Dels hade de lärt sig från it-kraschen 2000, och hade bättre substans och idéer. Dels är it nu också mer integrerat i hela näringslivet, därför har det inte varit lika lätt för företag att skära ner på kostnader inom it-området, säger han.
 
Kommer branschen hämta sig eller behöver man göra något?
– Det är för tidigt att säga. Det kan också vara en chockreaktion inom branschen och vi kan bara spekulera i nästa kvartal. Sedan kan ju varslen på Ericsson, som är ett så pass stort bolag, ge ringar på vattnet och skapa oro hos de olika leverantörerna.
 
Men värst drabbad är ändå byggindustrin som minskar för andra kvartalet i rad. Det handlar om både sjunkande anbudspriser och minskad orderstock, enligt rapporten.
 
– Men det är något regeringen kan ta tag i, att se till att sådant som ligger i infrastrukturpipen blir gjort. Man får mer ut ur varje satsad krona nu än under en högkonjunktur. Det skulle också vara ansvarsfull hantering av skattepengar, säger Johan Treschow.
 
Läs rapporten här.