Den tunga kommunikationsdirektören Thoma Backteman har lämnat sin temporära vistelse på pr-byrån Bellbird.

Där har han haft ett skrivbord att förfoga efter en karriär med tunga kommunikationsdirektörsuppdrag för bland annat Swedbank och Postnord. Nu lämnar han byrån och kompisen och den förra Swedbank-vdn Michael Wolf för att driva startupföretaget Ibox.

– Vi har tänkt oss att bygga en nationell infrastruktur av leveransboxar för paket. Till skillnad från alla andra kör vi inte själva ut paketen till boxarna, utan det får alla som vill göra, säger Thomas Backteman.

Han lägger till:

– Det här är en infrastruktur som precis som bredband eller mobilmaster är irrationell för varje bolag att äga själv.

50 000 batteridrivna boxar ska sättas ut i Sverige, en box per 90 hushåll till år 2026. Det kommer att kosta 1,5 miljarder kronor att få boxarna på plats. Fastighetsbolagen Balder och Samhällsbyggnadsbolaget tar stora delar av notan och har fått bli huvudägare i Ibox.

Hittills har Instabox och DHL lovat att använda Ibox. Thomas Backteman hoppas att hans förra arbetsgivare, Postnord, ska vilja leverera till boxarna, trots att han har tagit med sig två kollegor från Postnord i det nya företagsbygget. Och han har inte helt släppt sin kommunikationskarriär.

– Jag är medgrundare och jobbar just nu i huvudsak med att få avtal för att ställa ut boxarna. Jag har också i sidouppgift att hantera kommunikation och marknadsföring för bolaget.