Den ”partipolitiskt oberoende folkrörelsen” Skiftet har nu samlat tillräckligt med medel för att köra igång sin planerade konstutställning i Sölvesborg som en protest mot den SD- och M-ledda kommunens kulturpolitik.

”Som en reaktion på Sverigedemokraternas vilja styra, peta och förbjuda konstnärliga uttryck ställer åtta olika konstnärer med hjälp av Skiftet ut ’Förbjuden konst’ i Sölvesborg fredag den 15 november”, skriver Skiftet i ett utskick.

Den senaste månaden har Skiftet försökt ta in pengar till utställningen via crowdfunding.

I morgon kör Skiftet i gång kampanjen.

”Vi har fått nog med pengar för att betala konstnärer anständigt, hyra skyltar, trycka affischer och få dem uppsatta, köra en del marknadsföring på Facebook och för att betala vår egen tid vi har lagt ned på projektet men inte mycket mer”, berättar Erik Melin, organisatör på Skiftet, via mejl.

På nio utomhustavlor ska konsten visas.

”Vi använder ett lokalt skyltbolag som heter Skärmexpo. Det är samtliga av deras skyltar i Sölvesborg. Vi har använt dem förut och de gav oss ett bra pris.”

Ni skriver  ’Nu dyker de upp som svampar i skogen – nyheterna om att olika Sverigedemokratiska distrikt vill stoppa olika konstnärliga uttryck’.  Vilka tänker ni på då?
 –  För några dagar sedan gjorde SD i Varberg ett utspel. Sölvesborg såklart, samt Nässjö för några år sedan.

Planerar ni utställningar även i andra distrikt?
Inte just nu. Men det är just i Sölvesborg det har gått som längst. Så vi får se. Det beror dock på den lokala marknaden om det finns ett skyltbolag som har en juste prisbild. Vi har ju ett färdigt koncept som vi kan köra på om det bränner till”.