Finansmarknadsminister Per Bolund (mp) har med stöd av en rapport från Finansinspektionen gått till attack mot H&M för att de erbjuder faktura som första alternativ, något som Svenska Dagbladet. Men en av Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski går till rasande motattack mot båda.

Just faktura-köp, där kunden betalar när produkten har levererats, är central i Klarnas affärsidé.

Per Bolund vill nu skärpa lagen för att få stopp på metoden, efter en rapport från Finansinspektionen som visar att betalmetoden har ökat kraftigt.

Sebastian Siemiatkowski har ett helt annat perspektiv, vilket han presenterar i flera inlägg på Twitter.

Han skriver:

”FI rapporterar att faktura ökat från 4 mrd till 50 mrd på 10 år. MEN för 10 år sen fakturerade alla ehandlare/postorder själva = ingår då INTE i FIs siffror. Nu gör de flesta det via Klarna = ingår i FIs siffror. Tillväxten är alltså till stor del Klarnas marknadsandel.”

Och vidare:

”Andelen som går till inkasso på faktura köp, är också gravt missvisande, och den siffra som Bolund citerar hittar jag inte ens i FIs rapport. Om den stämmer visar den hur våra konkurrenter som också rapporterar till FI inte följer Klarnas höga standards, våra är en bråkdel.”

Sebastian Siemiatkowski presenterar även en tes att Svenska Dagbladets ägare har att vinna på Per Bolunds resonemang:

”Under tiden agerar vi inte på det stora problem som byggts upp i stora blanco lån, detta gör mig oerhört bekymrad! Klarna erbjuder INGA sådana lån. Nedan från FIs rapport…
… Och den stora vinnaren i denna lånekategori råkar vara SvDs ägare Schibsted, via Lendo, som gjorde en vinst på 221 msek på en omsättning om 714 msek på att slussa folk från ett blancolån till ett nytt i en för mig mycket oroande lånekarusell”.