Moderaterna presenterade i går en arbetsgrupp för integrations- och migrationspolitik under ledning av migrationsminister Tobias Billström, som slog fast att Moderaterna vill minska både asyl- och anhöriginvandringen till Sverige. Det ligger i linje med vad de moderata lokalpolitiker vill. Dagens Samhälle presenterar i sitt senaste nummer en undersökning som visar att 33 procent av de moderata kommunstyrelseordförandena vill minska flyktingmottagandet, jämfört med 9 procent för Socialdemokraterna. 41 procent av svenskarna vill minska flyktingmottagandet, enligt siffror från SOM-institutet.
 
Moderaternas arbetsgrupp ligger alltså i linje med opinionen, men har redan kritiserats av bland annat Centerpartiet och SSU. Moderaternas partisekreterare Kent Persson utvecklar för Dagens Opinion vad tanken är med arbetsgruppen.
 
Är det här ett svar på Sverigedemokraternas framgångar i opinionsmätningarna?
– Nej. Vi grundar vårt arbete och ställningstagande på samhällsutmaningar och samhällsproblem. När jag träffar människor i vardagen och mitt resande så är det en av frågorna som dykt upp rätt mycket. Därför signalerade jag redan efter sommaren att det integrationspolitiska området kommer att bli en fråga där vi flyttar fram positionerna. Det gör vi nu. Jag har ägnat mycket tid under hösten att lyssna på diskussionerna och utforma direktiven (till arbetsgrupen), säger Kent Persson.
 
Vad hoppas du ska komma ut av gruppens arbete?
– Att vi har en trovärdig och genomförbar politik, som också skapar bättre förutsättning för integration.
 
Kan det handla om en begränsning av exempelvis antalet asylsökande?
– Vi får se vad gruppen landar i. Sverige tar emot en rätt stor andel av flyktingarna i Europa och vi har påpekat att fler länder i Europa bör ta sin andel av ansvaret. Fördelningen måste bli bättre. Sverige ska fortsätta vara generöst. Men vi ska ta den andelen som är rimligt att vi bär. Vi måste också kunna ta emot människorna som kommer hit.
 
Hur kommer det sig att du har observerat frågan, men inte partiet i övrigt, då den inte fanns med som arbetsgrupp tidigare?
– Vi har jobbat med frågorna i de andra arbetsgrupperna också. Det vi nu gör är att samla ihop fältet. Vi vill få en sammantagen politik på integrations och migrationsområdet.
 
Hur tror du frågan kommer ut i valrörelsen?
– Det återstår att se. Det beror på hur alla partier förhåller sig till den. Vi tycker det är viktigt att ta signalerna från väljarna på allvar och att vi ser samhällsproblemet. Det är inte farligt att prata om det. Vi har i svensk politik under en allt för lång tid duckat för frågorna. Vi måste våga resonera om att det finns utmaningar i integrationspolitiken och det finns delar där vi har misslyckats.
 
Är det detta som är Sverigedemokraternas framgång?
– Ja, det är möjligt att det är det. När ingen annan har resonerat om det, har de pekat på problemen. För några lösningar tycker jag inte de har. Vår utmaning blir att visa väljarna att vi ser utmaningarna och vi måste komma med lösningarna. Är detta lätt? Nej. Det är ett svårt område som kommer att kräva ödmjukhet när vi försöker forma en politik.
 
Är tanken att arbetsgruppen ska ta fram politik till valrörelsen?
– I god tid innan valrörelsen ska vi kunna resonera med väljarna om det som vi tror behövs för skapa bättre integration. De stora frågorna i valrörelsen, tror jag handlar om jobb och ekonomi. Men integrationsfrågan är en av frågorna som ligger och bubblar. Det tror jag beror på att människor känner viss oro. Vi har ekonomisk oro i världen som påverkar oss, men vi har också krig som gör att vi ser stora flyktingströmmar. Det är klart att människor funderar hur vi ska klara av att ta emot dessa människor och ge dem en bra framtid.