Igår kväll gick Centerpartiets comebackande partiledare Annie Lööf ut på DN debatt och erbjöd Moderaterna att få vara med ”i gemensamma överläggningar med S, C, L och MP” när det gäller hanteringen av corona-krisen. Men Kristdemokraterna, som har vårdfrågan som huvudfråga, bjöds inte in. Presschefen Per Gudmundson berättar att KD inte ser så ”seriöst” på Centerpartiets agerande.

Annie Lööf (c) och vice ordföranden Anders W Jonsson (c) skriver på DN Debatt att ”vi har noterat hur Moderaterna de senaste veckorna agerat ansvarsfullt och konstruktivt” och bjuder in partiet till Januaripartiernas samarbete kring corona-krisen.

– Vi tog inte utspelet so seriöst som de påskbemannade nyhetsredaktionerna gjorde. Det var svårt att förstå Ekots nyhetsvärdering, när redaktionen toppade med utspelet hela söndagskvällen, säger Per Gudmundson.

Kristdemokraterna tycks inte riktigt ha förstått Centerpartiets tänk.

– Antingen är det ett seriöst menat utspel, men då borde det väl ha kommit från regeringen snarare än Annie Lööfs och hennes ställföreträdare. Nu är det svårt att tolka som ett seriöst utspel, säger Per Gudmundson och tänker vidare:

– Men man kan tänka sig att läget är akut och att regeringen behöver säkra upp stöd från oppositionen i ett pressat läge. Men hittills har oppositionen sagt ja till allt regeringen har begärt, så vi kan inte anta att det är ett akut läge. När landet står inför en kris är det kanske inte genom att dela bilder i sociala medier och inlägg på DN Debatt som man för en diskussion. Och det pågår fortlöpande diskussioner hela tiden med regeringen och olika underhandskontakter.

Som tidigare journalist och nuvarande mediestrateg, hur tror du Centerpartiet har tänkt?
 – Jag är lite för blygsam för att kalla mig mediestrateg, men det var väl ett ambitiöst sätt att få uppmärksamhet.

Ni är inte inbjudna, hur känns det?
– Det är klart att om regeringen skulle ha gjort ett motsvarande utspel och haft en samling och struntat i en stor del av väljarkåren, eller i vårt fall det parti som har störst kompetens på vårdområdet, då skulle vi bli lite stötta. Men nu var det inte så som var fallet.