Kristdemokraterna bestämde sig för att bygga sin EU-kampanj själva. Kampanjen har fått Sveriges förra utrikesminister och statsminister Carl Bildt (m) att totalsåga Kristdemokraternas policyansvariga Johan Ingerö på Twitter. Men Johan Ingerö tycker att Carl Bildt lever i en svunnen tid.

När Kristdemokraternas toppduo Sara Skyttedal och David Lega kampanjar använder en ny slogan, möjligen med Donald Trump som inspirationskälla: ”Make EU lagom again”.

Det dröjde inte förrän Carl Bildt adresserade Johan Ingerö på Twitter:

”Vilka ’superstatsplaner’ talar du om? Mytbildning. Du låter som en okunnig SD-agitator. Er slogan är ju att rulla tillbaka och försvaga samarbetet, och det är fel politik för Sverige.”

För Dagens Opinion berättar Johan Ingerö om hur Kristdemokraterna tänkte kring sin reklam-position:

– Positionen är ju gammal. Det finns ett antal frågor som nationer inte klarar på egen hand, samtidigt är vi oroade över en del tender finns att ta över nationella frågor som arbetslöner, föräldraledighet och det är vi emot. Då har vi funderat på hur vi skulle beskriva det. Det är uppenbarligen en slogan som väcker debatt och ger oss möjligheter att tala om varför vi tycker som vi gör.

Vad har ni fått för reaktioner?
 – Ganska många gapskratt. En hel del som tycker att det är bra och sedan en del kritik inte minst från EU-religiösa anhängare som Jan Björklund (l) och Carl Bildt.

Hur ser du på att få kritik från en så tung politiker som Carl Bildt?
 – Det är märkligt. Kristdemokraterna och Moderaterna förhållande till de här frågorna är ganska likt och båda partier ingår samma partigrupp, EPP.

Varför tror du att Carl Bildt reagerar som han gör?
 – Han reagerar som om det var 1994 och själva medlemskapet ska förvaras till varje pris i stället för att diskutera innehållet (i medlemskapet). Jag tror att verkligheten har åkt ifrån honom.

Vem har utvecklat kampanjen, en byrå?
 – Vi har gjort kampanjen själva. Vi hade inte jättemycket pengar och lät i stället kreativiteten flöda fritt. Hade vi haft en byrå tror jag inte det här förslaget hade kommit.