Energibolaget Eon håller på med en utredning om framtiden för Oskarshamn 1, Sveriges första kommersiella kärnkraftverk, som togs i drift 1972. Utredningen ska vara klar efter sommaren.
– Då ska vi ta ställning till om vi ska uppgradera eller bygga nytt, säger Eons presschef Torbjörn Larsson.
Propositionen som är uppe till omröstning i riksdagen den 17 juni, är viktig för Eon.
– Går lagändringen igenom, är det ett stort steg, även om vi inte har ett färdigt beslut. Opinionsläget tar vi också ställning till. Men just nu ser opinionsläget bra ut.
Propositionen ska leda fram till att inga statliga subventioner av ny kärnkraft blir möjliga. Det ligger helt i linje med Eons kalkyler.
– Vi betalar alla investeringar själva. Subventioner ingår inte i vår kalkyl. Vi ställer oss helt frågande till dem. Vi betalar ju 100-tals miljoner kronor i skatt för att driva kärnkraftverk, säger Torbjörn Larsson.
Basel, är ett bolag som drivs av bland flera SSAB, Stora Enso, Preem och Aga. Basels mission är enligt hemsidan att ”identifiera projekt som adderar elförsörjning i Norden och erbjuda ägarna att delta i sådana projekt”. Basel avvaktar omröstningen i Riksdagen med spänning.
– Det är positivt med en lagstiftning som skapar förutsättningar att göra saker, säger Basels vd Mats Gustavsson.Han sticker inte under stol med att Basel kan vara en partner i byggandet av ett nytt svenskt kärnkraftverk.
– Vi har ett intresse och vi ser över det. Vi jobbar med frågan.
En som har hört av Basel är kärnkraftstillverkaren Westinghouses Sverigechef Johan Hallén som håller till i Västerås.
– Ja, vi har kontakter med Basel. De ska titta på den finska modellen där stora industrigrupper går in.
Också Eon och Vattenfall har träffat Johan Hallen.
– Det ska egentligen de kommentera. Men vi diskuterar tekniska förstudier. De utvärderar vad vi som leverantör har att erbjuda och hur kostnadsramarna ser ut.
Kan ni bygga utan statliga subventioner?
– Det är absolut möjligt. Beloppen är stora, men utslaget per kilowattimme blir det konkurrenskraftigt, säger Johan Hallen.
Svenska Studsvik erbjuder att ta fram planer för avfallshantering och rivning av kärnkraftverk i Europa. Dessa planer krävs redan vid ansökan om tillstånd att bygga kärnkraftverk. Studsvik har alltså en god insyn i europeiska planer att bygga kärnkraftverk. Studsvik jobbar just nu med planer att bygga kärnkraftverk i Schweiz och Storbritannien. Studsviks vd Magnus Groth tror på svenska kärnkraftsbyggen.
– Min bedömning är att kraftbolagen undersöker planer på kärnkraft. Tillgången på konkurrenskraftig el, avgör hur långt fram nya kärnkraftverk ligger i tiden.
Propositionen är ”viktig”, anser Magnus Groth.
– Den pekar ut riktningen, att kärnkraft är en långsiktig del i vår elförsörjning.
Här finns debatt i ämnet
Aftonbladet
Aftonbladet
Birger Schlaug
Dagbladet
Expressen
Per Garthon
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...