Rubrikerna lyder ”nya avgångskrav” – men Jonas Morian själv väljer att tona ner det.
– Det är lite av en hårddragning av vad jag sagt. Vad jag sagt är att som läget ser nu så tycker jag att Håkan Juholt kommer ha det svårt att sitta kvar, jag tror inte att han kan på ett bra sätt få ut det socialdemokratiska budskapet, att vara en effektiv oppositionsledare och vinna val, säger Jonas Morian.
 
Han säger att Håkan Juholt bör fundera över om han inte ska stiga åt sidan.
– Det är inte riktigt samma sak som att kräva hans avgång.
 
I blogginlägget som publicerades igår skriver Jonas Morian att han ”(återigen) kommer att anklagas för att vara höger, för att splittra” och att han kommer uppmanas att lämna partiet. Men reaktionerna visade sig vara mycket mer positiva än hade förväntat sig.
– De flesta som mejlat eller twittrat till mig har varit väldigt positiva, och tycker att jag varit balanserat. En del säger också att jag är modig för att jag tog bladet för munnen. Men saken är att jag inte riskerar något, jag har inga politiska uppdrag. Det är mycket tuffare för dem som sitter mitt i politiken och har uppdrag för partiet, säger han.
 
Jonas Morian menar att många kanske inte hittills vågat träda fram och ifrågasätta ledarens chanser att hålla skeppet flytande.
– Förhoppningsvis kan det här bidra till att de gläntar på locket lite.
 
Vem tycker du bör efterträda Håkan Juholt?
– Det är inte riktigt min sak att avgöra, men det finns gott om bra och tänkbara namn. Det finns bra folk i riksdagen, som Mikael Damberg, Ylva Johansson och Lucianno Astudillo. Utanför riksdagen finns Pär Nuder, Thomas Bodström och även Margot Wallström. Det är bra namn, men jag har ingen egen kandidat.
 
Ardalan Samimi