Vad tycker du om de politiska reportrarna som har bevakat valet?

Det är en ganska stor spännvidd. Jag saknar riktigt granskande reportage om konsekvenserna, men istället går man den enkla vägen. Det har gjorts alldeles för mycket tendentiösa reportage. Ett jätteexempel på det är Uppdrag gransknings inslag om Euro-orphans. Självklart var det viktigt att belysa, men det har ingenting att göra med rut-avdraget, som de vill knyta det till.


Vilka har varit mest tongivande?

Generellt är det tv-bevakningen. Partiledarutfrågningarna väger tungt. Men de som har fått styra valet är opinionsinstituten. Journalisterna har gett dem den makten och mätningarna har flera gånger presenterats på förstasidan på de stora dagstidningarna.


Vad kännetecknar bevakningen av det här valet?
Den ökade fixeringen på opinionssiffror. På senare tid har fixeringen även ökat vid spekulationer. Vad händer OM ingen får egenmajoritet och vad händer OM Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Det handlar mycket mer om spelet än om innehållet.


Vilken har varit den största mediehändelsen hittills?

Tyvärr tror jag att det är opinionsmätningarna som har fått stå för det. Det pratas mycket om Sverigedemokraterna, men inte med dem Sd-valet, skulle man kunna kalla det här valet för. Diskussionen om Sd har fått ta en så enorm stor plats ,utan att de själva medverkat.

Vad händer medialt nästa vecka?

Jag tror att det kommer vara ytterligare en intensifierad bevakning av det vi redan ser. Opinionsmätningarna kommer lyftas upp ännu mer. Det kommer inte att rapporteras om innehållet i debatten utan om vem som vann och om vem som förlorade

Vilket blir nästa stora avslöjande?

Ja, hade jag vetat det… Jag tror inte att det blir något nytt avslöjande före valrörelse. Det skulle redan ha varit avslöjat. Det kommer att handla om samarbete och om kritik mot Mona Sahlin, men vi får inget riktigt avslöjande.