Utan Larserik Johansson hade byrån JMW Golin inte uppstått. Nu han gått bort, 69 år gammal. ”Jag minns honom som en generös, omtänksam och bra person att lära sig pr-branschen av”, säger Björn Mellstrand, som driver JMWGolin i dag.

Kommunikationsbyrån JMWGolin har hållit en tyst minut i dag för Larserik Johansson.
Han grundade , byggde och drev byrån Johansson & Co på 90-talet och fram till 2003 då byrån blev fundamentet till JMW. Då klev två nya delägare in, Anna-Lena Wallén och Björn Mellstrand. Ett år senare lämnade Larserik Johansson över stafettpinnen till de nya delägarna, men hans initial från efternamnet finns ännu kvar i byrånamnet.

– Ur ett pr-perspektiv minns vi Larserik som den okända förnyaren av den svenska pr-branschen. Johansson & Co var den första byrån som på allvar jobbade med marknads-pr. Larserik låg bakom Ajax-rapporten och var först i Sverige med undersöknings-pr som metod för att föra ut en uppdragsgivares budskap genom en undersökning av svenska folkets attityd. Detta bildade skola i branschen.

Genom Johansson & CO slussades även många talanger som Helena Norrman, som blev kommunikationschef för Ericsson och i dag är vd för JKL, Lottie Knutson, känd för sina insatser för Friluftsresor, Pär Altan, som blev kommunikationschef för företag som SCA och Sandvik.

Björn Mellstrand har också starka minnen av Larserik Johansson som person:

– Han var en otroligt generös, omtänksam, humoristisk och kreativ person. Han brydde sig extremt mycket om sina medarbetare. Hans byrå och medarbetare var som en förlängning av familjen. Man hade alltid Larserik som stöd bakom sig om något skulle bli fel i uppdragen. Han fanns där och stod upp för mig.

Rolf van den Brink