Både Ekot och SVT rapporterar om att Alliansen jobbar på att fram en klausul som slår fast hur SDs inflytande ska begränsas. Detta så att Centerpartiet och Liberalerna ska kunna ingå i en regering ledd av Ulf Kristersson (m). Det har fått SD-ledaren Jimmie Åkesson att reagera.

Enligt Eko ska det vara KD och M som tillsammans jobbar fram det dokument ”som slår fast hur SDs politiska inflytande ska begränsas”. Men även med C och L ombord blir Alliansen beroende av att SD släpper fram en regering ledd av Ulf Kristersson. Och Jimmie Åkesson verkar vara beredd på det.

På Facebook skriver han:

”Det är naturligtvis inte rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande. Det borde även övriga partier förstå.”

Jimmie Åkesson berättar att SD är ”beredda att samtala, förhandla och kompromissa. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige”.

Men:

”Vårt huvudfokus är dock att ge de mer än en miljon människor som röstat på Sverigedemokraterna största möjliga inflytande över samhällsutvecklingen. Det styr hur vi trycker i kommande statsministeromröstningar.”