– Det var ett populistiskt tal där han försökte sprida en världsbild där han målade upp Sverige som ett laglöst land som har gått sönder. Såväl popfestivalerna som förorterna ska återtas och det är dags att ta i med hårdhandskarna, säger Rebecka Hallerby.
 
Som Socialdemokraterna i valrörelsen 2014?
– Då var det att Sverige var på väg att gå sönder. Jimmie Åkesson är tydlig med att Sverige har gått sönder och att han inte skyr några medel i syfte att ”återta” landet.
Jimmie Åkesson presenterade några åtgärder för att ”återta” de ”förlorade områden” han pratade om i talet.
– I enlighet med sin pressträff vill han utlysa undantagstillstånd och bland annat låta poliser gå in med särskilda befogenheter i förorterna.
Rebecka Hallerby tycker att Jimmie Åkesson gav få konkreta besked.
– De vill folkomrösta om EU. Men presenterade inte några förslag för att stärka integrationen, inga lösningar eller hur han ställer sig till sänkta löner. Det framgick inte heller hur Sverigedemokraterna tänker agera vid en framtida regeringsbildning efter valet. I början, innan han började hosta, var han inne på att de andra partierna har slagit sig in på deras retorik, men det följde han inte upp.

Vem vände han sig till?
– Han vände sig framför allt till sina egna väljare. För Sverigedemokraterna tillhör media, myndigheterna, de andra oppositionspartierna, regeringen och EU etablissemanget, alla ingår i samma konspiration.

Framförandet och publikreaktioner?
– När han visade upp handbojorna, gick han hårt åt Dan Eliasson (rikspolischef). Dan Eliasson åkte på känga efter känga. Då fick Jimmie Åkesson störst reaktion från publiken. Annars var publiken väl med, men det var inga enorma jubelrop.