Jens Spendrup: Jytte Guteland har rätt
- Jag skulle önska att vi driver frågan om att Sverige måste få fler företag. Valrörelsen handlade om jobben. Men inte om hur de ska skapas. Mitt argument är att det inte går att runda företagen i jobbfrågan.
Alliansregeringen har suttit i en mandatperiod och ska sitta en till. Men Jens Spendrup verkar inte nöjd med statsminister Fredrik Reinfeldts relation till företagarna.
– Jag skulle önska att vi driver frågan om att Sverige måste få fler företag. Valrörelsen handlade om jobben. Men inte om hur de ska skapas. Mitt argument är att det inte går att runda företagen i jobbfrågan.
Alliansregeringen har suttit i en mandatperiod och ska sitta en till. Men Jens Spendrup verkar inte nöjd med statsminister Fredrik Reinfeldts relation till företagarna.
– Han säger att vi är ett särintresse och tänker inte sänka några skatter för företagen.
Samtidigt tror Jens Spendrup att politikerna kommer att tvingas att tänka om.
– Svensk politik handlar alltid om hur vi ska förbättra för de svaga. Ingen tycker att företagare är en svag grupp. Men hur ska det skapas jobb om politikerna inte är beredda att göra något för företagarna?
Från det statsbärande partiet Moderaterna är det oftast tyst om företagens villkor.
– Vi hör inget från finansministern och inget från Moderaterna. Samtidigt säger de att bara ett arbetarparti kan fixa jobben. Det är dags för dem att tala ur skägget.
Jens Spendrup har i stället fått upp ögonen för SSUs ordförande Jytte Guteland.
– Hon säger att politikerna inte ska vara så fokuserade vid trygghet och vara ett orörligt parti. Där har hon rätt. Man måste våga släppa kontrollen och hålla på med vad som är bäst för helheten. Och släppa skitsnacket att företagen är ett särintresse. Så gjorde man i Kina. Där släpptes företagen lösa och nu vet vi hur det har gått.
Jens Spendrup har dock gott hopp om att företagens villkor snart blir en politisk fråga.
– Det sker när den breda opinionen börjar fråga efter flera jobb.
Vad vill företagen ha?
– Det finns ingen entydig bild. För servicesektorn är det viktigt att arbetsgivaravgifterna sänks så att företagen kan hålla lägre priser på sina tjänster. För byggbranschen är det momsreglerna. Småföretagen tycker las är en viktig fråga. Det varierar för varje bransch, men jag säger ändå till politikerna att LYSSNA DÅ. Så komplicerat är det inte.
Och hur ska Sverige få fler företag?
– Det måste startas många fler och nya företag i landet. Ungdomar måste våga satsa på företagande och själva upptäcka hur spännande det är att skapa eget. Här står Sverige på en låg nivå och stampar. Samtidigt finns många 40-talister som vill bli av med sina företag när de går i pension.
En undersökning från Svenskt Näringsliv visar att 25-30 procent av svenskarna har drömt om att starta företag. Men endast 5-6 procent av befolkningen är egenföretagare.
– Vi kanske har för mycket trygghetssökande i landet.
Moderaterna tycks hålla företagen kort. Räknar de kallt med att företagarna ändå inte har något alternativ?
– Ja, om de nu tycker att det räcker med de företag som finns. Asfalten du lägger ut, kommer det alltid att växa en och annan blomma i. Jag brukar jämföra med när Sverige hade problem med nativiteten. Då var inte politikerna sena att föreslå lösningar. Barnbidrag och annat.
Så vi ska ha en form av barnbidrag till småföretagare?
– Bidrag är det värsta ord jag vet. Det är villkoren vi måste förbättra. Sverige började växa ur fattigdomen när hindren för företagen togs bort. Vi borde också ha bäst före datum för regler. Det har lagts på lager efter lager av regler och vi har en arbetsrätt som passar ett industrisamhälle och inte tjänstesektorn som har helt andra bolag.
Är det kanske bättre för er att bilda opinion för företagen via fackföreningarna?
Nej, men saltsjöbadsandan och den vägen att komma överens om regelverken på arbetsmarknaden fungerade rätt bra innan man började att lagstiftningsvägen undergräva innehållen i uppgörelserna.
Trots allt tycker Jens Spendrup att företagarna har lyckats skjuta fram sina positioner under hans 42 år i näringslivet.
– När jag började skolan vågade jag knappt berätta att pappa var företagare. Idag är det inte längre fult att vara företagare.
Politikerna har gjort några bra saker, anser Jens Spendrup.
-. De har tagit bort arvskatten och förmögenhetsskatten. Det går sakta men säkert framåt. Men ska jobben komma räcket det inte med att konstatera att det blåser positiva vindar. Det behövs dramatiska förändringar.
I detta har statsministern en central roll.
– Näringslivsminister Maud Olofsson säger rätt saker om företagandet men det behöver även statsministern och finansministern också göra. Först då blir det fokus på jobbfrågan och på en politik för fler företag i landet.
Så hur ska ni sätta tryck på statsministern?
Så hur ska ni sätta tryck på statsministern?
– Genom att bilda opinion bland väljarna och alla arbetslösa ungdomar.
Intervjun finns i en utförligare version Dagens Opinions veckomagasin Veckans Brief.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.