Jan Scherman, tidigare journalist och vd för TV4 och chef Aftonbladet TV är förundrad över mediernas stora intresse för hur ägarna av Bulletin agerar. Och själv är han aktuell med en ny tung programserie.

 – Det är intressant att man sätter den kritiska luppen på en liten nystartad medieverksamhet och kollar vad ägarna gör, när man i decennier inte har granskat hur ägarna på Bonniers, Schibsteds och även SVT och SR har påverkat sina redaktioner, säger Jan Scherman

Han lägger till:

 – Menar Martin Schori (nyhetschef på Aftonbladet), som håller flaggan högst när det gäller Bulletin att det inte förekommer att ägarna påverkar Aftonbladets redaktion?

Jan Scherman anser att det finns många exempel på hur ägare av de största medierna har lagt sig i vad deras redaktioner gör.

 – När jag var chef på TV4 blev jag till exempel uppringd av Nisse Bonnier som tyckte vi skulle sluta granska vad drottningens pappa hade för sig under andra världskriget.

Men för det mesta utövar ägarna av de stora medierna sitt inflytande på mer förfinade sätt, anser Jan Scherman.

 – Ägarna kanske byter ut den ansvariga utgivaren eller ber chefredaktören plocka bort någon misshaglig person. Men medierna skriver inte om hur de stora medieägarna agerar. I stället gör de det till en Bulletin-förseelse.

Själv håller Jan Scherman på att förbereda för en uppföljare till Länge leve demokratin, ”en resa genom den svenska makteliten” i tre delar för SVT.

 – Den här gången vill vi göra det lite större och ta fram en digital plattform.

Om SVT kommer att vara inblandat vet inte Jan Scherman i dag. Dock kommer han att jobba med samma produktionsbolag som sist, Storify.