– Talet var bra. Det var väldigt välrepeterat. Och han var taggad, säger Ida Strutt, partner på Reformklubben.
Kanske fick han extra energi efter en tuff dag på jobbet.
– Han hade haft en dag fylld av självmål, med Luf som föreslog Birgitta Ohlsson, som partiledare, Carl B Hamilton som kom med förslag på en superallians och Liberala kvinnor som gick ut med att Folkpartiet inte längre är ett feministiskt parti. På det en undersökning om att hälften av svenskarna inte tycker att skolan har blivit bättre under Jan Björklunds tid som skolminister. Frågan är om han har koll på sitt parti?
De inledande delarna, med två stycken byggda på berättelser, gav talet en stark inledning, anser Ida Strutt.
– De flesta tal blir tråkigare på slutet. Det blev det här också. I början är han fokuserad på den egna politiken. Därefter betar han av de olika politikområdena.
Inledningsvis talade Jan Björklund en del om invandringen och om att partiet stöder invandring.
– Det var försvarstal efter kritiken mot förslaget om obligatorisk undervisning för svenskar.
Sedan kom "boxningsvantarna" fram.
– Han tvålade till Centerpartiet för lagar för skogsavverkning och höjning av skatten för konstgödsel och för att de använder pr-konsulter. Han var noga med att inte peka ut någon eller något parti. Han angrep inte Socialdemokraterna direkt. Han var taktiskt skicklig när han läste ur Göran Perssons självbiografi om hur han sänkte statusen på läraryrket genom att kommunalisera den. På det viset knöt han statusfrågan till ett förstatligande av skolan, eftersom statusfrågan är ett huvudnummer för lärarfacken i den pågående avtalsrörelsen kring lärarnas löner. Han vill knyta lärarfacken till sin linje.
Jan Björklund indikerade också en möjlig ny position för partiet.
– När Fredrik Reinfeldt talade vände han sig till facket medan Jan Björklund polemiserade mot facket och tog högerposition. Folkpartiet verkar vilja ta Moderaternas högerposition. De vill avskaffa Las, att det ska löna sig att jobba hår, värnskatten ska avvecklas.
Två konkreta förslag kom fram i talet, skogsavdrag och återinförande av den skatt på konstgödsel han själv röstade igenom.
– Det märks att han kör sitt eget race och vänder sig mot beslut fattade av Alliansen, som a-kassan. Men det var förvånande att han tog upp så lite om skolan.
Ida Strutt tycker att det var ett bra tal.
– Han fick också en hel del applåder och skratt av sin anhängare. Mest applåder fick han när han talade om ökad lönespridning. Men det var konstigt att han stod i en talarstol. Jag tror han känner sig trygg och bekväm och då gör han rätt i att han står där.