Ismail Kamil är nybörjare i riksdagen, men veteran inom politiken. 1990 engagerade han sig i Folkpartiets invandrarförening, idag heter Liberal Mångfald, vilken han mellan 1995 och 2000 var ordförande för. Senast var han landstingsråd i Uppsala län, en position som skiljer sig från riksdagsledamotrollen.

– Det är väldigt annorlunda i riksdagen. I landstinget var jag ordförande och där var vi i majoritet och jag hade därför en mer ledande och operativ roll. Nu handlar det mer om att skaffa information och underlag och att vara påläst på ett helt annat sätt. De här första månaderna har det också handlat mycket om praktiska detaljer.

Arbetsmarknadsområdet, framförallt vad gäller integration, frågan om mänskliga rättigheter och sociala frågor, med inriktning på funktionshinder är Ismail Kamils tre viktigaste frågor.

– Eftersom jag i landstinget jobbat mycket med sociala frågor och haft regelbunden kontakt med HSO, Handikapporganisationernas samarbetsorgan, ligger de frågorna mig nära hjärtat.

Hur ska du jobba för att vinna gehör för dem?

 

 – Det gäller att vara i kammaren och vara aktiv. Sedan är de vanliga kommunikationsmedlen alltid bäst, att skriva debattartiklar, hålla offentliga möten och skriva debattartiklar. Jag kommer även att kontinuerligt fortsätta träffa HSO.

    Du har bara lagt fram två motioner. Varför?

    – Jag sitter själv i tre utskott och har varit upptagen med dem. Men sedan är jag ju ny och tänkte därför vänta. Det är inte bara genom motioner och interpellationer som man får genomslag. Jag tänker jobba annorlunda och istället se till att träffa många människor och diskutera frågor i kammaren. Och så klart delta i seminarier och skriva debattartiklar. Så tror jag man når mer effekt.

    När mandatperioden är över, vad ska du ha åstadkommit för att vara nöjd med din insats?

 

– Jag ska ha uppmärksammat mina hjärtefrågor och att ha skapat ett debattklimat runt dessa frågor. Vi har misslyckats med integrationen under många många år. Det måste det bli ändring på.