Miljöpartiet tappar sitt mest erfarna språkrör Isabella Lövin. Hon vill avgå till språkrörsvalet är klart i början på 2021.

”Efter snart tolv år i politiken, och fyra år som språkrör under en politiskt mycket turbulent tid, och med två år kvar till nästa val, är det nu dags för mig att bestämma hur länge jag vill fortsätta. Mitt beslut idag handlar i princip om ifall jag ska växla upp ytterligare och ge allt i politiken de kommande fem åren, eller ge möjlighet till ett nytt kvinnligt språkrör att tillsammans med Per Bolund som tillträdde förra året, ge partiet en riktig nystart”, skriver Isabella Lövin, på Facebook, och vidare:

”Det har inte varit ett lätt beslut, men jag känner att beslutet att runda av min tid i politiken är rätt. Jag längtar efter mer tid till familjen och till skrivande, och vet att mitt engagemang kan få ett utlopp på olika sätt. Dessutom är jag trygg i att det idag finns många goda kvinnliga företrädare som har möjlighet ge ny kraft i partiet. Klimatet är vår tids ödesfråga, och ska vi ha en chans att mota denna kris, behövs ett starkare Miljöparti”.

Hon tänker jobba på den tid hon har kvar som språkrör:

”Jag avser självklart fortsätta arbeta med full kraft som minister och språkrör tills språkrörsvalet är klart, i början på nästa år. Därefter lämnar jag politiken, men aldrig mitt engagemang, och inte min känsla av ansvar för demokratin”.

Miljöpartiet brottas med minskande väljarstöd efter sex år i regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

Isabella Lövin har varit nominerad till Årets Politiker två gånger i Dagens Opinions utmärkelse Årets Opinionsbildare.