När jag och min man reste till Sydafrika 2006 besökte vi en rad vingårdar. På Solms Delta i Franschhoek berättades historien om hur de sedan slutet av 1600-talet bidragit till att förändra villkoren för slavarna och hur verksamheten än idag lever efter samma deviser i strävan efter jämlikhet. Det gav mig mer än bara ett gott vin. Det kändes bra att välja just deras vin som jag köper fortfarande – sex år senare. Berättelsen stannade kvar både i mitt huvud och i mitt hjärta.
Att berättelser förför, förargar och förändrar är inget nytt.
Men att tydligt koppla dem till ett företags eller en organisations grund, utveckling och nuläge och att låta berättelserna levandegöra vision och värderingar är det nya – i form av corporate storytelling. Alltfler upptäcker berättandets kraft och hur det kan bidra till att stärka och förtydliga varumärket. Att låta medarbetarna dela med sig av goda upplevelser från det dagliga arbetet ökar stoltheten samtidigt som det skapar en förståelse för övergripande affärsmål och hur beteenden i vardagen stöttar vision och värderingar.
När medarbetarna vid en stor myndighet som jag har jobbat med delade historier när de gjort det där lilla extra eller vågat utmana en regel visade det vägen framåt. När anställda vid ett globalt konsumentföretag lyssnade på och valde de bästa berättelserna om miljöinitiativ, kreativ reklam eller en empatisk chef, fick alla goda historier att berätta vidare.
Inte minst i tider av förändring är det viktigt att ta sig tid att berätta och lyssna. En framgångsrik förändring behöver vara väl förankrad hos både ledare och medarbetare. Det är först när man internt agerar enligt det nya som kunderna märker skillnaden. Annars är förändringen en dyr och slitsam process som kostar mer än det smakar. Systematiskt historieberättande eller annan internkommunikation löser inte alla utmaningar men kan fungera som ett smörjmedel för att göra förändringen mer effektiv.
Internkommunikation är ingen mjuk fråga. Resultatet av insatserna ska synas på nedersta raden och bidra till övergripande affärsmål. Det är medarbetarna som kan bära varumärket och som, med rätt verktyg, kan lyfta affärer, kollegor och kunder till nya nivåer. Medarbetare som känner att de är en del av företaget, som ges möjlighet att påverka och får vara delaktiga i förändringar har större möjlighet att faktiskt göra det övergripande målet till sin arbetsuppgift. Och det innebär mer motiverade medarbetare som förstår vart företaget eller organisationen är på väg, sin egen roll och hur de kan bidra.
Det finns alltså allt att vinna på att ta internkommunikation på allvar.
Corporate storytelling är ett av många verktyg. Alla företags medarbetare bär på historier som kan spridas via samtalen som förs runt middagsbord och i styrelserummen runt om i vårt avlånga land och stötta de övergripande affärsmålen och kommunikationen. Det gäller bara att släppa fram och samla in dem.
Karin Hellgren, konsult på Springtime
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Almega Tjänsteföretagen söker förbundsdirektör
Almega Tjänsteföretagen söker en strategisk och engagerad förbundsdirektör som vill leda och utveckla vårt arbete för att stärka tjänstesektorn. Vi samlar en mångfald av branscher...
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...