Idag har Kronofogdens försäljningar av skyddsvästar varit en av de större nyheterna. Men den statliga myndigheten säljer även betydligt mer offensiva vapen än så. Dagens Opinion har pratat med myndighetens kommunikationsdirektör Anna Bergqvist om saken.

Det är Ekot som har avslöjat att Kronofogden säljer beslagtagna skyddsvästar till samma personer som de har beslagtagits ifrån

”Jag tycker det är märkligt att en statlig myndighet tar något i beslag och sedan säljer tillbaka det till samma personer”, säger Markus Ekwall på polisen i Göteborg till Ekot.

– Vår uppgift är att sälja det vi utmäter. Vi kan inte styra vem det är som köper. Förutom att vi inte säljer till våra medarbetare, säger Anna Bergqvist, kommunikationsdirektör på Kronofogden, till Dagens Opinion.

Trots den livliga diskussionen kring lämpligheten i att sälja skyddsvästar stoltserar Kronofogden med många vapen på sin auktionssajt.

Där finns bland annat en ett gevär av märket Modell Bar Long Trac med högsta bud när detta skrivs på 6 600 kronor lagt av ”BOBBAN1992”. Där ligger ett automatgevär med magasin för tio skott av märket Sako TGR som myndigheten vill ha 120 000 kronor för. Där finns två hagelgevär.

Och den i kriminella kretsar intressanta pistolen Glock där högsta budet ligger på 3 700 kronor av en budgivare med det något kryptiska aliaset ”4519”.

Ni säljer också vapen. Kan inte det se konstigt ut med tanke på dagens diskussioner?
– Vårt uppdrag är som sagt att sälja utmätta tillgångar och se till att de som ska ha betalt får det. Ofta kan det handla om att brottsoffer ska få sina skadestånd. Det krävs också vapenlicens för att få köpa vapen, säger Anna Bergqvist.

Staten vill å ena sidan få bort vapen, ni säljer dem. Hur ser du på det?
 – Det är inte vår uppgift att driva den frågan. Vår uppgift är att driva uppdraget vi ha fått från regeringen på bästa sätt. Det är viktigt att komma ihåg att det hela tiden finns någon på andra sidan som ska ha betalt.

Diskuterar ni hur uppgifterna om er försäljning av skyddsvästar till eventuellt kriminella kan påverka myndighetens förtroende?
 –Det är klart att vi gör det. Men det är viktigt att komma ihåg att vårt uppdrag handlar om att de som ska ha betalt också får det.

 

Rolf van den Brink
rolf@dagensopinion.se