Anna Wiksten, presskontakt på Clear Channel, berättar att bolaget har följt reglerna, när det gäller SDs reklam, där två tunnelbanevagnar i Stockholm har klätt in med texten ”Välkommen ombord på segertåget”. SD-ledamoten Tobias Andersson, skapade spinn och kritik när han twittrade om kampanjen på temat ”återtåget”, läs tillbakaflytt av invandrare.

–  SL tillåter politisk reklam vilket betyder att politiska partier är som vilka kunder som helst. De får köpa produkterna vi har på vår hemsida. Direktiven står i avtalen med våra partners. Det är inget vi bestämmer kring, säger Anna Wiksten, och lägger till:

–  Det betyder att vi granskar reklamen som vi gör för alla våra kunder. Reklamen ska följa svensk lag och internationella handelskammarens regler för reklam.

Bedömer ni om reklamen kan väcka obehag för resenärerna?

–  Jo, vi tittar på budskapen och där finns riktlinjer som vi följer. Men vi gör ingen värdering eller begränsning utifrån politisk tillhörighet. Rent krasst finns och verkar vi i ett öppet samhälle och där råder yttrandefrihet. Så vi gör inga egna begränsningar.

Kampanjen har väckt kritik och debatt. Hur ser ni på det?
– Reklam och kommunikation väcker olika känslor hos olika personer. VI välkomnar allas åsikter, men i övrigt går vi inte in och begränsar den typen av åsikter.

Även Centerpartiet har köpt en reklaminklädd vagn. Men det gäller en spårvagn.