– Vi har faktiskt haft kontakt under flera år och nu kändes det som det fanns ett bra tillfälle att få börja jobba på New Republic, säger han.
 
Eric Birksten har en partipolitisk bakgrund inom Socialdemokraterna och har en lång erfarenhet av politiska processer, men också opinionsbildning och strategisk kommunikation från olika sektorer på både ett nationellt men också europeiskt plan.
 
Han har tidigare jobbat som pa-konsult i Bryssel i tre år
Senast vikarierade han som politiskt sakkunnig åt infrastrukturminister Anna Johansson och dessförinnan jobbade han i tre år som pa-konsult i Bryssel, bland annat med styrmedel inom miljö- och klimatområdet. Mellan 2008 och 2012 var han också ansvarig för samhällskontakter och opinionsbildning på branschorganisationen Svensk Vindenergi.
 
På New Republic stärker han erbjudandet inom infrastruktur, energi, miljö och klimat, frågor där byrån har tunga uppdrag.
 
– Ett bidrag blir att jobba vidare med det men också kanske tillföra en EU-dimension som jag tycker kanske saknas i den svenska pa-världen. Antingen jobbar man med EU-lobbying eller nationell lobbying, men man befinner sig sällan i gränslandet, där EU har en påverkan på det som händer i svensk politik eller lagstiftning, säger Eric Birksten och tillägger att hans olika erfarenheter gett honom olika perspektiv och infallsvinklar inom de politikområden som han ska jobba med.
 
Närmast kommer Eric Birksten från näringsdepartementet där han vikarierat som politiskt sakkunnig hos infrastrukturminister Anna Johansson.
 
– Det var fantastiskt kul att jobba där i en politisk miljö med högt tempo och att få hoppa mellan olika frågor, säger han.
 
Vad får du för lön på New Republic?
– En lön jag är nöjd med. Men det finns andra saker än bara pengar. Det ska också kännas att man gör något viktigt och jobbar med uppdrag som man kan engagera sig i och brinner för. New Republic är också en intressant byrå med duktiga och engagerade konsulter.