Robotar står i centrum när sammanslutningen Industrin tar match intar Almedalen i år. Under veckan håller industriföretagen ett antal seminarier, flera på just temat robotar och modern konkurrenskraftig produktion.
 
Som en del av det arrangerar Industrin tar matchen Almedalens kanske första robot-battle, där de fyra ungdomspolitikerna Sara Skyttedal, KDU, Lorentz Tovatt, Grön Ungdom, Ellinor Eriksson, SSU, och Rasmus Törnblom, får göra upp i ringen med sina egna robotar som de utvecklat tillsammans med Permobil, Altran och teknologstudenter från Tekniska högskolan vid Linköpings universitet.
 
– Hela industriklustret blir allt mer digitaliserat och robotiserat. Det är en förändring både i kompetensförsörjningsbehovet men också i produktionsverksamheten. Det påverkar hela näringskedjan för industrin och det är det här som ska prägla mycket av de diskussioner vi kommer att ha, säger Teknikföretagens informationschef Jonas Cohen.
 
Teknikföretagen är en del av Industrin tar matchen som för tredje året i rad arrangerar arenan Industriområdet. Där kommer det att hållas en rad seminarier mellan måndagen och torsdagen, bland annat om matchningen på arbetsmarknaden och lönebildning.
 
Jonas Cohen säger att det även bjuds på en hel del politiker, bland andra näringsminister Mikael Damberg men också EU-kommisionär Cecilia Malmström (kd) som ska prata om TTIP-avtalet.