Universums årliga ranking av de attraktivaste arbetsgivarna visar att samhällsbyggare som ÅF vinner mark medan biltillverkare tappar. Utöver det vinner svenska varumärken mark.
Undersökningen utfördes oktober 2018 och juni 2019. Och det är klassiska svenska varumärken som är populärast som arbetsgivare.  I topp kommer Ikea, följt av Volvo Personvagnar, följda av teknikkonsulten ÅF Pöyru platsen före konkurrenten Sweco. Först på sjätteplats kommer ett amerikanskt bolag i form av Google. På plats ligger den tredje teknikkonsulten på listan i form av WSP. De tre teknikkonsulterna, som positionerar som samhällsbyggare, hör till de snabbar klättrande bolagen på Universums ranking. Tappar gör biltillverkarna.
Förutom Ikea finns inget tillverkande företag på topptio, heller ingen inom snabbrörliga konsumentvaror.

Bland det attraktiva it-folket ligger Google i topp, med Spotify hack i häl och Ikea därefter, före storheter som. Microsoft och Apple. Både polisen och Säpo ligger på listan för de attraktivaste arbetsgivarna på it-sidan där även spelstudiorna där också den svenska betaltjänsten Klarna återfinns.

Lagom till att Bonnier-koncernen avvecklar de flesta koncerngemensamma funktioner, som employer branding vinner det familjer ägda mediebolaget mot ärkekonkurrenten Schibsted. Dock har Bonnier en rejäl bit upp till toppen på Universums ranking över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare.

Inom kommunikation och utbildning ligger Bonnier på plats nio och Schibsted på plats 38. Här toppa Ikea, Google och Polisen

Sveriges tio mest attraktiva arbetsgivare
1. Ikea
2.  Volvo Cars
3. ÅF Pöyry
4. Sweco
5. Volvo Group
6. Google
7. Spotify
8. Skanska
9. WSP
10. Peab

it-bolag
1. Google
2. Spotify
3. Ikea
4. Microsoft
5 Apple
6 Klarna
7 Polisen
8 Dice
9 Amazon
10 Säpo