IF Metall kampanjar i utskottet för skyddsombuden

Fackförbundet IF Metall vill få oppositionen att tänka om kring systemet med regionala skyddsombud och avfyrar en kampanj med en smal målgrupp: arbetsmarknadsutskottet.
IF Metall ser det som att löntagarnas rätt till regionala skyddsombud (RSO) är hotad och att det nu gäller att rädda ”ett väl fungerande RSO-system från klåfingrig borgerlig politik”.
Kampanjen, som är utformade i samarbete med Reform Society, riktar sig i första hand till arbetsmarknadsutskottets ledamöter i riksdagen och i andra hand till opinionsbildare och journalister.
Kampanjen river i gång med en debattartikel undertecknad av IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i Svenska Dagbladet. IF Metall har kört igång en kampanjsida på sin egen hemsida. Annonser och animerade filmer går ut i sociala medier.
Ytterligare en del i kampanjen består av att ledamöterna i arbetsmarknadsutskottet erbjuds prao med ett av förbundets regionala skyddsombud, något som också ska gå att utföra digitalt.
Vad hoppas ni uppnå?
– Det stora målet är att visa att RSO är ett system som fungerar och som vi vill ha kvar. Men de borgerliga partierna och SD har sagt att det är ett dåligt system, säger Åsa Märs, kommunikationschef på IF Metall.
Arbetsmarknadsutskottets ledamöter är en ganska smal målgrupp?
– Vi tror ändå att kampanjen kan få spridning. Den är även kunskapshöjande och visar vad regionala skyddsombud faktiskt gör.
IF Metall behöver också relatera till att fackförbundet står nära Socialdemokraterna och att RSO-systemet har beskrivits som politiserat.
– Det är inte politiserat. Både TCO och Saco har RSO i sina verksamheter och de är inte politiska. Men det har blivit ett slagträ att politisera RSO som i grunden är ett bra system. Alla som jobbar skulle få en sämre arbetsmiljö om man plockade bort det. Och om Arbetsmiljöverket skulle göra den här typen av verksamhet skulle de behöva enorma resurser. Vi tror att de som jobbar i verksamheten bäst vet hur det ska vara.
När det rör sig om en så liten målgrupp är ju lobbying ett alternativ. Hur har ni tänkt där?
– I detta steg gör vi kampanjen. Vi träffar ju politiker av olika färg, men det är klart att arbetarrörelsen är nära knuten till socialdemokratin så att det kan bli knepigt med lobbying. Vi tror att påvisa nyttan med systemet är ett annat sätt att göra det på, säger Åsa Märs och utvecklar:
– I den här kampanjen utgår vi från vad våra medlemmar är betjänta av. Vi tror att ett system som borgarna föreslår är ett sämre förslag. Det handlar om att de vill förminska fackets makt.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.