Det blir inget regeringsskifte. Trots det är Ung Vänster nöjda med valrörelsen. Enligt Stefan Lindborg, förbundssekreterare har förbundet värvat 1 000 medlemmar under valrörelsen, och bara under helgen har 200 personer gått med i Ung Vänster.

– Vi har gjort den bästa valrörelsen sedan jag blev medlem i förbundet. Däremot måste vi inse att medieklimatet ser ut som det gör och att vi inte lyckades bemöta offensiven, säger Ida Gabrielsson.

Hon syftar på vilka frågor som kommit ut i valdebatten.

– Det är uppenbart att journalisterna varit undermåliga och har misslyckats med rapporteringen om de frågorna som verkligen berör folket. Endast en procent berörs av förmögenhetsskatten, men den frågan har fått oproportionerligt medieutrymme. Att vi vill göra en räntesänkning för billigare hyror, är det knappt någon som är medveten om.


Har ni misslyckats med kommunikationen?

Nej, det är bara att inse att det ser ut så här. Vi har ingen socialdemokratisk media som i Norge. Här är det likriktat och här smutskastas socialdemokratiska ledare, utan politisk grund. Men vi får vara ödmjuka och självkritiska..


Vad tycker du om valresultatet?


Det visar att vi har ett annat Sverige, där ekonomiska skillnader och skillnader mellan kvinnor och män kommer öka. Samhället kommer slitas sönder ännu mer. Men vi är det tydligaste alternativet mot rasism. Nu måste vi bekämpa att Sverigedemokraterna inte får något inflytande på politiken, De kommunicerar enbart att invandringen problemet.


Vilka var de smutsigaste händelserna i valet?


När jag gick in på en mack och såg att Expressen toppar löpet med en ungdom som fått alkohol på en socialdemokratisk sammankomst, och Aftonbladet toppar om Vänsterpartiets burleskshow. Ung Vänster gjorde ett valstugereportage där Moderaterna erkände att parollen ”Sveriges enda arbetarparti”, bara var retorik. Det ignorerades av media, som väljer att granska gamla saker, som Expressens toblerone-bilaga.


Vad blir nästa steg för dig?

– Jag sitter kvar, i alla fall tills kongressen i juni.


Blir det riksdagen sen?


Det vet man aldrig.