Ibrahim Baylan, skolpolitisk talesperson (s) och tidigare utbildningsminister:

– Jag måste säga att jag är lite besviken. I ett läge med sex år i rad av fallande skolresultat och växande klyftor trodde jag åtminstone att utbildningsministern skulle ha något att säga om detta. Men det var samma skämt och samma tal som jag har hört ett antal gånger nu.
 
I talet beskrev Jan Björklund att han fick ta över ett tomt skrivbord och en bokhylla ”utan ett papper” efter den tidigare skolministern Ibrahim Baylan. Den nytillträdde skolministern kunde inte ens hitta en post-it-lapp.
 
Var det så tomt på ditt skrivbord?
– Han drog ett ganska roligt skämt, dock inte sanningsenligt. Det fanns en färdig skollag som han stoppade, det fanns en färdig gymnasiereform som regeringen stoppade. Det fanns på en rad områden förslag som riksdagen antingen hade beslutat om eller skulle göra. Sen tog det fem år för regeringen att komma fram med en till 90 procent likadan skollag som fanns färdig redan 2006. Jag uppfattar skämtet mer som att han är en väldigt trängd och stressad utbildningsminister som försöker skylla sina misslyckanden på andra.
Ibrahim Baylan tycker att det är roligt att Jan Björklund nämnde honom under talet.
 
– Jag och Jan Björklund har hållit på att debattera under väldigt lång tid, så jag är inte förvånad. Just den skämtvarianten har jag hört ett tiotal gånger, så det var inget nytt.
Tomas Tobé, skolpolitisk talesperson (m)
– Jag tycker att det var bra att han valde att tala om den internationella politiken. Sen givetvis också att han tydliggjorde att de rödgröna saknar en samlad skolpolitik, det tror jag kommer att bli väldigt viktigt inför valet.
Vad var bäst och sämst retoriskt?
– Det retoriskt bästa var nog när han beskrev hur Ibrahim Baylan inte hade förberett någonting (innan Jan Björklund tog över som utbildningsminister), trots att skolresultaten hade sjunkit så pass länge. Möjligtvis kan jag tycka att han landar lite fel i värnskattsfrågan. Jag tycker att det är bättre att prioritera jobbskatteavdrag.

 

Oscar Örum