Mariell Juhlin har en bakgrund som ekonom och chef på en rad internationella konsultföretag. Tidigare har hon exempelvis jobbat som direktör för konsultbolaget Matrix Insight i London, men har även haft en forskartjänst med inriktning på innovation vid University of Sussex.
 
Närmast kommer hon från konsultbolaget Ramböll, där hon som chefsekonom jobbat med utvärderings- och analysuppdrag både inom privat och offentlig sektorn, som just Hyresgästföreningen. Hon har även arbetat med en del utredningar på bostadsområdet.
 
– Hyresgästföreningen har ett väldigt viktigt uppdrag. Hyresrätten som boendeform har stor betydelse för svenskt välstånd. Vi vet ju att det på många håll i landet råder bostadskris och där spelar hyresrätten en viktig roll. Det känns spännande att få vara med och jobba med det uppdraget, säger hon.
 
Tjänsten som chefsekonom är nyinrättad och en del av Hyresgästföreningens ambition stärka sin position i den samhällsekonomiska debatten.
 
– Jag tycker att det är en fascinerande samhällssektor där det finns mycket att göra, med nya vinklar att ta fram och diskutera i debatten.
 
Mariell Juhlin blir samtidigt chef Boendeenheten, efter Anders Konradsson som går i pension efter 37 år.
 
– Boendeenheten har ett nationellt ansvar för hyresförhandlingar både för Hyresgästföreningens medlemmar och icke medlemmar. Enheten ansvarar också för mycket av det samhällspolitiska utredningsarbetet och utbildar förtroendevalda. Det är en fantastisk enhet med duktiga personer och vi har alla förutsättningar att kunna utveckla och lyfta nya frågor, säger hon.
 
Vilka är de stora utmaningarna för dig?
– Det återstår att se. Jag ska ta den tid som behövs för att lära känna medarbetarna och organisationen och sedan ska vi tillsammans titta på var det finns möjligheter att stärka upp och där min kompetens och mina erfarenheter kan komma till nytta.