Åsa Öttenius är sannolikt Stockholms stads första el-samordnare.

Hon kommer senast från ett jobb som fastighetsdirektör och rapporterar till stadsdirektör Magdalena Bosson.

Men en gnutta politik ligger nog bakom anställningen.

– Det är Anna Körning Jerlmyr (finansborgarråd ,M), som har sett behovet och tagit initiativet, säger Åsa Öttenius, och lägger till:

– I första hand handlar jobbet om att samordna den komplexa energi- och kraftförsörjningsfrågan i Stockholm, dels inom Stockholm, med alla förvaltningar och bolag, men också med regionen och kranskommunerna. Vi är många parter som behöver samverka föra att säkra elkraftsförsörjningen långsiktigt.

Varför just nu?
 – Det är en ganska komplex situation där systemet vi har haft i många år börjar nå sitt slut. Vi behöver ta steget in i nästa generations elförsörjning då är det kablar som är dåliga och men bostäder som byggs ut och förstås även infrastruktur, sedan är det också en stor elektrifiering i samhället i stort där vi behöver en stabilare elförsörjning.

Vad kan du göra åt det?
 – Jag kan bidra med att samarbeta med de olika parterna och se till att vi jobbar ihop mot samma mål. Jag kan vara den strategiska samtalspersonen från Stockholms stad med andra organisationer så vi kan nå målen.

Vad är det första du gör?
 – Jag håller på att sätt mig in i rollen. Det finns mycket fakta. Jag bokar upp och träffar de olika aktörerna föra att vi ska börja ta steg framåt.

Vad är mest akut?
– Elförsörjningen har Ellevio (elnätsbolag) och Stockholm Exergi (energibolag) löst kortsiktigt genom att de ska samarbeta och ta hand om energi på ett särskilt sätt. Men det finns också en del tillståndsprocesser (för elnätsutbyggnad)  där det går att göra olika bedömningar eller jobba ihop. Tillståndsprocesser tar ju väldigt lång tid.

Äger Stockholm stad någon del i de finska kärnkraften som byggs?
 – Inte vad jag vet.