Den 1 december debuterar Solange Olame Bayibsa som riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Hon representerar Stockholms län och ersätter Mathias Tegnér under hans sex månaders föräldraledighet.  Solange Olame Bayibsa är till yrket projektledare och jobbade senast på Cykelfrämjandet men även på ABF Stockholm. Hon har också jobbat som säljare på H&M. Politiskt har hon verkat som kommunpolitiker i Upplands-Bro.

– Jag brinner för jämställds-, inkluderings- och utbildningsfrågor. När jag har suttit i kommunfullmäktige har jag suttit i utbildningsnämnden. Skolan är en av de viktigaste plattformarna vi har för att skapa ett jämställt samhälle, säger Solange Olame Bayibsa.

Som ersättare till Mattias Tegnér hamnar hon i näringsutskottet.

– Mer specifikt ska jag jobba med statliga bolag. Men jag ska försöka få med mig inkluderings- och jämställdhetsfrågor även i arbetet i näringsutskottet.

Hur ser du på att ta en plats i riksdagen?
 – Det är spännande och nervöst, säger Solange Olame Bayibsa, och lägger till:

– Jag tror att jag är den andra svarta kvinnan som sitter för Socialdemokraterna i riksdagen. Nu finns det bara en svart kvinna i riksdagen, från Miljöpartiet, som jag känner till. Man brukar ’säga du kan bli vad du kan se’. Så ur ett inkluderingsperspektiv är det viktigt att kunna se andra ta sådana här platser och roller. Jag känner ett ansvar i det. Det är inget som går mig förbi.