Ärendet gäller en professor som under 2013 anser sig ha blivit utsatt för brott mot tryckfrihetsförordningen när det gäller otillåten efterforskning och otillåtna repressalier.
Professorn hade blivit kontaktad av journalister från Svenska Dagbladet som ställde frågor om projektet Dala Sports Academy, finansierat av Tillväxtverket. Professorn framträdde som öppen källa, men någon artikel publicerades inte. Efter intervjun blev han kallad till möte med chefen på högskolan. Professorn, som spelade in samtalet med chefen, kände att han var hotad och har känt sig isolerad på arbetsplatsen efter intervjun med Svenska Dagbladet.
Av inspelningen framgår, enligt JKs rapport, att chefen ville kontrollera och diskutera vilka uppgifter professorn hade lämnat till Svenska Dagbladet. Chefen ansåg att uppgifterna var felaktiga och att professorn ljugit för journalisterna och att det kunde leda till uppsägning. Detta anser Högskolan Dalarna ha kunnat göra utan agera i strid med tryckfrihetsförordningen.
JK anser dock att chefen inte förstått vidden av meddelarskyddet och de offentliganställdas yttrandefrihet och att chefen "klart överskridit gränsen för vad som är godtagbart enligt den tryck- och yttrandefrihetsrättsliga regleringen". Därför får chefen kritik från JK. Utöver det anser JK att Högskolan Dalarna behöver informera "ytterligare" om yttrande- och meddelarfriheten för de anställda på högskolan.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...