Artisten och författaren Alexander Bard och Vänsterparti-ledaren Jonas Sjöstedt hamnade i förra veckan i händelsernas centrum. Det var också vad som krävdes för att ta en plats på Dagens Opinions och Bumblewings topptio-lista över de opinionsbildare som skapade mest reaktioner på Twitter.

Alexander Bard gick in på listan för första gången och på plats åtta med 11 161 reaktioner på åtta inlägg. Alexander Bard, som skriver sina inlägg på engelska, hade en dust med Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.  I en krönika skrev Peter Wolodarski en ledarkrönika där han fördömde normalisering av rasism med utgångspunkt och då pekade på Alexander Bards medverkan i juryn i familjeprogrammet Talang med och att TV4 för fem år sedan ”inte hade tillåtit att ett av deras mest populära familjeprogram rymmer en profilerad medverkande som bland mycket anmärkningsvärt förra året deltog i en talkshow arrangerad av framträdande högerextremister”,

I talkshowen den 24 maj 2019 deltog Alexander Bard i en över 40 minuter lång debatt med det främlingsfientliga partiet Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand ämnet var ”Existerar ras” och programmet har hittills klickats på 96 000 gånger.
Alexander Bard, som tjänar åtskilliga kronor på juryarbetet i TV4, tog strid mot Peter Wolodarski och alla andra om ifrågasatte hans plats i juryn och hyllade alla som stöttade honom. I inlägget som väckte näst mest reaktioner pekade Alexander Bard ut Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet för att ”publikt förfölja det fria ordet på internet” och ”kräva att de mest populära och viktigaste rösterna ska bli av med sina plattformar (läs uppdraget att sitta i TV4s jury) och tystade”.

Jonas Sjöstedt meddelade sin avgång och det inlägget genererade 3 957 reaktioner. Totalt kom han vecka två upp i 10 803 reaktioner.

Toppade gjorde åter klimataktivisten Greta Thunberg som dock tappade med 79 procent till 161 791 reaktioner. Det är en betydligt mer värdslig nivå än vanligt för hennes del och i alla fall i sikte, om än fjärran, för tvåan och M-ledamoten Hanif Bali som tappade 15 procent till 58 120.