Helle Klein och Erik Videgård talar på Påskupproret
För tre år sedan tog läkaren Jenny Fjell initiativ till det första Påskupproret mot regeringens beslut om att utförsäkra sjukskrivna. Då manifesterade hon nästan ensam. I år sker upproret på 33 orter runt om i Sverige, med stöd av både läkare, fackföreningar och intresseorganisationer
För tre år sedan tog läkaren Jenny Fjell initiativ till det första Påskupproret mot regeringens beslut om att utförsäkra sjukskrivna. Då manifesterade hon nästan ensam. I år sker upproret på 33 orter runt om i Sverige, med stöd av både läkare, fackföreningar och intresseorganisationer. Det parallella krafttaget Läkarupprop mot utförsäkringar, bistår med läkare som talar under dagen på de respektive orterna.
– Huvudfokus just nu ligger på att ordna på att det finns talare på alla platser runt om i landet. Nästa steg bli att vi läkare skriver en ny debattartikel, men det blir först om några veckor, säger Jenny Fjell.
Tillsammans med 107 andra läkare stod hon bakom en debattartikel i Svenska Dagbladet den 30 mars, där de krävde att regeringen stoppade sjukutförsäkringarna.
Vad har hänt sedan dess?
– Vi har fått stor respons från många andra läkare och har fått ett hundratal fler medlemmar till Nätverket Resurs, respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället. Sedan kom ju Ulf Christersson med ett nytt förslag, som egentligen inte innebär särskilt mycket, även om det är positivt att de öppnar för att vissa ska få sjukpenning på en ny garantinivå.
Förutom Svenska Kyrkan, som drivit frågan på många orter, har även Cancerfonden, Unionen, LO, judiska och muslimska företrädare ställt sig bakom Påskupproret. På manifestationen i Stockholm talar bland andra Jenny Fjell, Erik Videgård, Helle Klein, författaren Anna- Marie Berglund och Hjalmar Åsbrink.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.