Hundratals medlemmar i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen marscherade på Faluns gator. Det gjorde även Inte rasist men, IRM. Till SVT berättade Myra Åhbeck Öhrman, kampanjansvarig på IRM, att organisationen samlade in ungefär 20 kronor för varje nazistisk steg som togs. Pengarna ska skänkas till avhopparverksamhet och Svenska kommittén mot antisemitism. 
IRM är en tung maktfaktor och deras uthängningar har tvingat flera politiker att lämna sina uppdrag. Men lever de som de lär?

Som gammalt antinazistiskt troll, så har jag provat många strategier för att identifiera det samtida nazistiska hotet, vilket jag ser som komplicerat och mycket stort. Nu har jag insett att inte alla kända svenska rasistjägare i Sverige lever som de lär: Ibland är de vänner med de farligaste rasisterna.

SD har lyckats tvätta bort nazist-stämpeln. Huruvida SD-ledarna är smygnazister, är svårt att säga. Jag har redogjort för indicier för att de är det i min uppsats ”Det sminkade monstret”. Men det är inte kristallklart. Vad som är tydligt är dock att SD-svansen och Folkets Demonstration aka ”Sverigerörelsen”,  utsätts för infiltration av nazister och har svårt att värja sig mot enskilda nazisters charm. Ett exempel är att Anna (Sanae) Svensson fick tala på FD, fast hon hade uttalat nazistsympatier. FD markerar inte heller mot judehataren Bechir Rabani. Detta beror på det sociala livet på Facebook. 

Detta sociala liv drogs till sin spets i den ökända gruppen Hatklubben, där jag själv var medlem och har gjort en del trollande. I Hatklubben har flera inflytelserika opinionsbildare varit medlemmar, som Alexander Bard, Cissi Wallin och Henrik Johansson, som grundade Inte Rasist Men. I Hatklubben har jag bevittnat och dokumenterat hur exempelvis den prisbelönade ETC-skribenten och Inte Rasist Men-medarbetaren Myra Åhbäck Öhrman, har publicerat nakenbilder av sig själv, som den svenske ansvarige för den högerradikala rörelsen Alt Right – Daniel Friberg – har betygsatt. 

Myra har även försvarat medlemmen Mikael Skillts våldshot i klubben med orden: "Hotades ja. Vad hotas det inte med i den här klubben?" och hon har kallat hans grova rasistiska utspel för "rollspelande". 

Skillt har varit medlem i nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsen (som då hette Svenska Motståndsrörelsen), Svenskarnas Parti och Nationell Ungdom. Han har tjänstgjort i den ukrainska högerradikala Azov-bataljonen. Det kom inte som en överraskning för mig att Myra Åhbäck Öhrman försvarade honom på sin Facebook-sida och uttrycker att han har "cojones" (pungkulor) för att han nu tar avstånd från nazismen.

Min bedömning är att vissa nazister använder informella kontakter med Myra Åhbäck Öhrman, för att ge intryck av ”vi kommer inte att misshandla just dig, för du är rolig”. Detta är en stor fara för den antinazistiska kampen, särskilt med tanke på att SD är så populära och nazisterna är så skickliga på att infiltrera SD.

Bobbo Sundgren, utbildad etnolog och copywriter