Miljökampanjen Skräpplockardagarna 2024 pågår under perioden 1 mars – 31 maj där anmälda deltagare medverkar genom att plocka skräp i sina kommuner.

– Skräpplockning är en pedagogisk aktivitet som bidrar till att barn och unga tidigt får lära sig om nedskräpning och dess konsekvenser. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att de ska lära sig att inte skräpa ner, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Hittills har nästan 500 000 barn och totalt 600 000 personer anmält sig till Skräpplockardagarna.

– Vi håller jämn takt med förra årets deltagande. Med drygt en månad kvar tror vi att vi kan komma upp i deltagarsiffrorna från 2023 som landade på totalt 710 000 anmälda, barn och vuxna sammanräknat.

Anmälan sker genom att en lärare, pedagog eller rektor anmäler sin enskilda klass eller en hel skola/förskola. Ledare i ett lag eller förening kan också anmäla sig.

Väl ute i fält, hur samordnar ni en kampanj som innefattar en halv miljon barn?
– Det är 20e året i rad som Håll Sverige Rent genomför kampanjen, och vi kan väl säga att under den tiden har vi byggt upp ett tätt samarbete med både kommuner, förskolor och skolor runt om i landet. Håll Sverige Rent vägleder och stöttar kommuner som i sin tur hjälper lokala skolverksamheter att exempelvis ta hand om skräpet som plockas. Lärare och pedagoger förser vi med undervisningsmaterial, handledning och inspiration så att de känner sig trygga att genomföra själva skräpplockaraktiviteten tillsammans med barnen. Det är också viktigt för oss att barnen får lära sig om skräpets uppkomst och konsekvenser, säger Johanna Ragnartz och lägger till:

– Håll Sverige Rent åker också ut på en skräpplockarturné där vi besöker några av de förskolor och skolor som deltar.

Hur jobbar ni för att värva fler att medverka?
– Håll Sverige Rent vill att alla barn i Sverige ska få möjlighet att plocka skräp i skolan åtminstone en gång per år. Därför samarbetar vi med kommuner, som i sin tur peppar och sprider ordet till lokala verksamheter. En stor del av kommunikationen för att värva deltagare sker också direkt till lärare, pedagoger och rektorer via e-postutskick. Håll Sverige Rent driver också utbildningsprogrammet Grön Flagg, där Skräpplockardagarna är en av flera aktiviteter som förskolor/skolor kan arbeta med på temat skräp & avfall.

Kampanjen har knappt någon kommunikationsbudget, enligt Johanna Ragnartz, och arbetet drivs av en intern projektgrupp på åtta personer.

– Så att nå ut i egna kanaler och samverka genom befintliga nätverk är en viktig del i att lyckas.

Nu har Håll Sverige Rent publicerat den aktuella deltagarstatistiken som visar antal anmälda barn och vuxna i 283 kommuner.

Varifrån kommer inspirationen att presentera en topplista?
– Topplistan visar precis det den heter, kommuner där det just nu finns flest skräpplockande barn. Vi tycker det är ett enkelt och kommunikativt sätt att visa upp det stora deltagandet i kampanjen. Vi har i andra utskick även lyft fram de kommuner som ligger i topp för respektive län. Just topplistor, eller deltagarstatistik generellt, är också något vi märkt att nyhetsmedia ofta vill skriva om.

Anmälan är fortfarande öppen fram till sista maj.

– Vi är noga med att alltid publicera hela deltagarlistan, alla som är med i Skräpplockardagarna tycker vi är värda att uppmärksamma.

Genom deltagarstatistiken kan man utläsa vilka kommuner som har minst antal anmälda deltagare.

Hur ser ni på det här som kommunikativt grepp? Är det ett sätt att sätta press på kommunerna? Och hur ska man tolka bottenlistan, är det Sveriges renaste kommuner eller Sveriges sämsta skräpplockare?
– Det finns ingen bottenlista. Alla deltagare är med och bidrar till ett renare Sverige och rustar barn och unga med viktig kunskap och handlingskraft inför framtiden. Listan tar exempelvis inte hänsyn till hur många barn som finns i kommunen, så det kommer automatiskt bli så att mindre kommuner där det bor färre barn sannolikt hamnar längre ner på listan även om de engagerat väldigt många. Och listan visar som nämnt, de kommuner där det just nu finns flest skräpplockande barn, inget annat.

Johanna Ragnartz lägger till:

– Listan som vi publicerar kan snarare användas till att sätta press, eller pepp, på de kommuner och verksamheter som helt saknas på listan.

Veckans Brief har sammanställt en tabell som visar kommunerna med flest och minst antal anmälda deltagare fram till 17 april

Alex Mörén
alex@dagensopinion.se