Gustaf Reinfeldt har jobbat som konsult på byråer som Prime, 500, Millton och Rud Pedersen går allt mer över till skribentuppdrag. Nu skriver han ledare för Dagens Industri och hjälper pappa Fredrik med en bok om amerikansk politik.

Nyligen blev det klart att Gustaf Reinfeldt tillsammans med Tobias Wikström ska sköta sommarveckornas ledarsidor i Dagens Industri. Åkande på en Voi berättar Gustaf Reinfeldt om uppdraget:

– Jag kommer att i första hand fokusera på mitt intresse för internationell politik, utrikespolitik och amerikansk politik.  Och jag kommer att skriva om skärningspunkten mellan ekonomi och politik.

Arbetet på Dagens Industri förenar Gustaf Reinfeldt med att hjälpa pappa Fredrik Reinfeldt, tidigare partiledare för Moderaterna och statsminister, i jobbet med att skriva en bok om amerikansk politik.

Hur går det?
 – Det går bra. Pappa skriver och jag gör underlagsarbetet. Boken kommer i september och vi är nästan färdiga. Det är otroligt intressant. Jag lär mig väldigt mycket om amerikansk politik, men också om att arbeta med en bok. Det är också en intressant tid att titta på USAs utrikes- och inrikespolitik. Boken blir en analys av varför amerikansk politik har kommit där den befinner sig idag och boken anknyter också till det stundande presidentvalet.

Du verkar bli allt mer av en skribent snarare än en konsult?
 – Det stämmer. Jag är ju också på Svenska Nyhetsbyrån (producerar borgerligt ledarmaterial) och får en mer opinionsbildande roll.

Vad leder det till på sikt?
 – Jag vet inte. Jag hoppas i framtiden på ett jobb där jag får jobba med omvärldsbevakning och omvärldsanalys, det kommer jag att få göra för Dagens Industri. Men jag är inte helt främmande för att gå tillbaka till ett jobb som konsult eller jobba med de här sakerna på ett företag.

Till sist, vem tycker du ska bli ny ordförande i Moderaternas ungdomsförbund, Muf?
 – Oj, jag har inte så bra koll på dem längre. Men det blir säkert någon bra.

Är du själv engagerad i Muf?
 – Nej då, jag har inte kvar något ungdomspolitiskt engagemang.